Fler döda i oroligt Nicaragua

TT-AFP-Reuters

Uppdaterad 2018-07-24 | Publicerad 2018-06-17

Motståndare till regeringen bygger vägspärrar i Jenotepe, Nicaragua. Arkivbild.

Trots uppmaning till lugn från båda parter skakas Nicaragua av nya oroligheter.

Minst åtta personer har dödats i landets huvudstad Managua under lördagen, rapporterar AFP som hänvisar till poliskällor. Därmed stiger antalet döda under de två senaste månadernas oroligheter till 178. Enligt polisen var sex av de åtta dödsoffren medlemmar i en familj vars hus brändes ner av ett maskerat gäng medan två av offren attackerades när de försökte rensa undan på en blockerad väg.

Enligt lokala medier ligger regeringssidan bakom attacken medan nationell polis i ett uttalande anklagar den andra sidan.

Båda parterna i den upptrappade konflikten har manat till lugn och slut på våld. I fredags nåddes överraskande en överenskommelse mellan regeringssidan under president Daniel Ortega och ledarna för protesterna. De vill stoppa fientligheterna, ta bort vägblockeringar och tillåta en utländsk granskning av den senaste tidens konfrontationer.

Katolska kyrkan i landet har bett Ortega om att tidigarelägga valet, tidigare planerat till 2021.

Protesterna startade i mitten av april, först i kritik mot förändringar inom pensionssystemet men de har alltmer kommit att handla om Ortegas framtid.

Följ ämnen i artikeln