Nio franska vikingar försvann till havs

Publicerad 2014-07-27

"De hade ingen koll på vad de gjorde"

Nio franska vikingar seglade till havs på ett vikingaskepp vid Trelleborg i går.

Men skeppet började ta in vatten och sjöräddningen larmades.

– Färden gick mycket sakta och de hade ingen koll på vad de gjorde, säger Sjöräddningens räddningsledare Lars Blohm till Sydsvenskan.

Nio franska vikingavolontärer kom till Sverige för att delta i ett evenemang på vikingamuseet Fotviken som ligger vid Höllviken i Skåne. 

Fransmännen tog sig till museet och väl där fick de chansen att klä upp sig i vikingautrustningar och provsegla ett av museets vikingaskepp. Vid sex på kvällen tog de skeppet till havs och började segla. Men skeppet höll inte den kvalité som vikingarna trodde och fyra kilometer från land gick masten av och – fartyget började ta in vatten.

"Kryssade dåligt med segel"

När de inte hade kommit i land på över fyra timmar larmade en vän till vikingarna sjöräddningen, som ryckte ut för att hjälpa.

– De tog sig fram med åror och kryssade dåligt med sitt segel, men hade ingen navigationsutrustning. Färden gick mycket sakta och de hade ingen koll på vad de gjorde, säger Sjöräddningens räddningsledare Lars Blohm till Sydsvenskan.

Sjöräddningen fick in vikingarna i land och som tur var skadades ingen.

När Aftonbladets fotograf Andreas Hillergren besökte Höllviken under lördagen var hela vikingagänget samlat.

– De hade vikingakläder på sig och var rätt så uppgivna. Båten är ju helt vattenfylld, säger han.

Stötte på problem igen

Några hjälpsamma båtägare försökte pumpa ur vatten ur det trasiga skeppet, men det funkade inte.

– Båten låg på för djupt vatten så det kom bara in mer vatten.

Senare under lördagen kom en båtägare som kunde bogsera in vikingarnas skepp på grundare vatten, där de senare skulle försöka få den tömd.

– Vikingarna stötte på lite problem även vid själva bogseringen, för deras skepp var så vingligt. Men nu verkar det ha gått bra och förhoppningsvis får de ur vattnet, säger Andreas Hillergren.