Han krävs på en halv miljon av kommunen

Publicerad 2015-03-23

Erik Sundqvist, 17, hittade en säkerhetsbrist i Umeå kommuns IT-system.

Han dömdes för dataintrång, till samhällstjänst.

Men nu kräver Umeå kommun tonåringen på 487 485 kronor.

– Det känns som ett väldigt obehagligt skämt, säger Eriks pappa Joakim Sundqvist.

När Erik Sundqvist gick första året på ett kommunalt gymnasium i Umeå hittade han en fil på sin skoldator. Filen innehöll administratörslösenord till Umeå kommuns IT-system. Med hjälp av det hackade Erik sig in i kommunens system.

Han visste att han bröt mot lagen och att det skulle få konsekvenser. Men han tyckte att det var nödvändigt för att visa på säkerhetsluckan. I tingsrätten dömdes han till 35 timmars samhällstjänst, ett straff som han nu avtjänar.

Nu kräver dessutom kommunen honom på nära en halv miljon kronor.

– 35 timmars samhällstjänst kan jag ta. Men skadeståndet känns så orimligt. Det är som att de försöker ta betalt för sina egna brister, säger Erik Sundqvist.

Ville påvisa säkerhetsbrist

Innan Erik hackade sig in i systemet kontaktade han tekniska nämnden på Umeå kommun. De sa att de skulle återkomma till honom. När de aldrig gjorde det bestämde sig den då 16-åriga Erik för att testa om lösenorden fungerade. Plötsligt hade han tillgång till mängder av känsliga uppgifter.

– Jag kände mig tvungen att göra det för att visa att säkerhetsbristen var på riktigt när de inte lyssnade på mig, säger Erik Sundqvist.

Efter intrånget greps Erik av polis. Han satt anhållen och hölls häktad i två dygn, utan att få träffa någon.

I rättegången erkände Erik Sundqvist eftersom han ansåg att han hade gjort rätt, trots att det var olagligt.

– Jag var bara inne i systemet i tio minuter. Ingenting förstördes, ingenting försvann och ingenting blev otillgängligt. Det enda som hände var att systemet blev lite segare under de tio minuterna, säger Erik Sundqvist.

Stöd av branschfolk

En grupp till stöd för Erik startades på Facebook i förra veckan, efter en artikel om honom i Västerbottens-Kuriren. Dessutom har ett stort antal människor inom IT-branschen skickat protestbrev till Umeå kommun. De menar att Erik snarare ska hyllas än att bli bestraffad.

– Det känns enormt mycket bättre när jag fått det här stödet. Jag kände mig ensam tidigare, som att ingen förstod mig. Men när branschfolk går ut för min sak känns det som jag har gjort något rätt, säger Erik Sundqvist.

Likställer det med skadegörelse

Umeå kommun har kommenterat fallet i ett pressmeddelande på sin hemsida.

De skriver att "Dataintrång är en brottslig handling som kan likställas med skadegörelse, till exempel klotter eller glaskross. Umeå kommun har begärt skadestånd för att tydliggöra kostnaderna för att reparera det som det senaste intrånget orsakade."

Nu pluggar Erik Sundqvist andra året på teknikprogrammet på NTI-gymnasiet. Efter datorintrånget blev han tvungen att byta från den kommunala skolan.

– Jag fick inte längre ha en skoldator och det förstår jag. Men jag fick inte ens ha med mig en egen dator med 3g-modem. Det gick inte att plugga då, säger han.

På den nya skolan uppmuntras hans kunskaper och han har representerat skolan i så kallade hackathons.

Ska bestrida kravet

Familjen måste nu bestrida kravet från Umeå kommun, sen hitta en advokat som kan företräda Erik. Men det är svårt att hitta någon som förstår sig på fallet.

Eriks pappa, Joakim Sundqvist, tycker att situationen är bisarr. Han ifrågasätter kommunens agerande.

– Erik gjorde något dumt och han får göra samhällstjänst. Men det man ska diskutera är, ska en kommun vara så arrogant mot någon som påtalar säkerhetsbrister?

Följ ämnen i artikeln