Käkfynd skriver om historien

Publicerad 2015-03-05

En 2,8 miljoner år gammal käke får forskare att tappa hakan.

Fyndet i Etiopien gör att den mänskliga historien måste skrivas om.

– Det förlänger vår historia med 400 000 år, säger antropologen Brian Villmoare, enligt tidskriften Science.

Upptäckten presenteras i tidskriften Science och består av en underkäke med fem tänder. Käken hittades 2013 i Ledi-Geraru-området i Etiopien och tillhör vårt släkte, Homo.

Forskare har länge letat efter fossiler som kan beskriva homo-släktets tidigaste skede. Men tidigare fynd som gjorts har ofta varit i dåligt skick.

Analysen av Ledi-fyndet har letts av antropologen Brian Willmoare, från ett forskarlag på Arizona State University.

– Att få en inblick i Homo-släktets tidigaste utveckling är speciellt spännande, säger Willmoare.

Kända fossilen ”Lucy” hittades 1974 i samma område och tillhör släktet Australopithecus, en nära släkting till Homo. Fyndet bestod av ett par hundra benrester. Lucy beräknas ha levt för tre miljoner år sedan. Tidigare har fossiler hittats som kan dateras bakåt 2,3 miljoner år i historien.

Nu kan forskare åtminstone täppa till 400 000 av de 700 000 åren som tidigare utgjort ett kunskapshål.

Kan förändra teorier

Käkfyndet gått som en våg av nyfikenhet genom forskarvärlden. De flesta har trott att människans uppkomst utvecklats i takt med att klimatet blev torrare och varmare. Men nu kan forskarnas teorier omkullkastas eftersom Homo-släktet utvecklats tidigare än vad vi tidigare trott.

Den nya fossilen upptäcktes av Chalachew Seyoum, en antropologstudent på Arizona State University.

– Ärligt, det var ett spännande tillfälle. Jag har mycket erfarenhet från undersökningar på fältet och har bra koll på vad som kan finnas i sedimenten. Jag klättrade upp för en platå och hittade fossilen där på kanten, säger han till universitets hemsida.

Forskarlaget har arbetat i området sedan 2002. Ledi-Geraru-området påminde för 2,8 miljoner år sedan om dagens Serengeti med gaseller, zebror, vildsvin och babianer som strövade i naturen.