Psyksjuk dog efter polisingripande

Publicerad 2014-12-12

Hotade personal med rakblad

En ung man dog efter ett polisingripande på en psykiatrisk klinik i Västerås i onsdagskväll, rapporterar Dagens Nyheter.

Mannen ska enligt DN:s källor ha varit våldsam, den exakta dödsorsaken är ännu okänd. En internutredning är påbörjad.

Larmet gick vid halv åtta-tiden på en av de psykiatriska avdelningarna vid Västerås lasarett. Enligt uppgifter till DN ska den tvångsintagne mannen ha löpt amok inne på en avdelning där han inte hörde hemma. Han ska ha varit våldsam och även hotat personal med ett rakblad.

Låste in mannen på rum

Väktare och polis larmades till platsen för att omhänderta mannen. Enligt uppgift hade personalen då lyckats låsa in mannen på ett rum.

Mannen ska ha gjort våldsamt motstånd mot polisen som bar skyddsvästar och hade med sig minst en sköld för att skydda sig mot mannens utfall.

Livlös efter insats

Enligt DN:s uppgifter ska polisen ha använt sig av pepparspray vid ingripandet. När personalen sedan skulle lägga mannen i en så kallad bältessäng uppges han ha varit livlös och hjärt- och lungräddning sattes in. Mannen förklarades senare avliden.

Västmanlands landstings pressansvarige, Kjell Nylund, bekräftar för Dagens Nyheter att händelsen ägt rum.

Polisens avdelning för interna utredningar bekräftar att en förundersökning har inletts i ärendet efter att anmälan kom in i torsdags. Brottsrubriceringen är tjänstefel.

– Jag har fått in ett ganska omfattande utredningsmaterial med uppgifter om poliserna som varit på platsen. Nu får vi se vad rättsmedicinska utredningen visar, säger Lena Lithner, chefsåklagare på särskilda åklagarkammaren.