Lysande, EU!

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-12-03

Vanliga glödlampor stoppas – då får du en billigare elräkning

Förbered dig på ett nytt liv.

Ett liv utan den gamla vanliga glödlampan.

Redan nästa år försvinner de första från affärerna.

SPARAR ENERGI Aftonbladets Lena Mellin gör precis som EU vill – skruvar ur den vanliga glödlampan och ersätter den med en energisnålare ljuskälla. Nätspänningshalogen.

På tisdag nästa vecka träffas EU:s expertkommitté för ekodesign och fattar inte det sista, men det viktigaste, beslutet om att fasa ut den traditionella glödlampan. Den som vi har i nästan varenda armatur och som uppfanns av Thomas Alva Edison 1879.

I september nästa år upphör försäljningen av 100-wattslampor. 2014 försvinner de sista, 15- och 25-wattarna.

Den vanliga glödlampan har två fel. Den drar för mycket energi och den alstrar värme även där det inte behövs, exempelvis under sommaren eller nära taket.

Däremot är den billig. Och det kommer inte ersättarna att vara.

Den vanliga glödlampan kommer att ersättas av två olika typer av lampor.

Håller 10 000 timmar

Den vanligaste hoppas man blir lågenergilampan. Den kan vi redan i dag köpa i de flesta affärer. Den drar en femtedel så mycket energi som en vanlig lampa och håller i omkring 10 000 timmar. En vanlig lampa klarar bara en tiondel av den tiden.

Men lågenergilampan passar inte överallt. Inte utomhus eftersom den trivs bäst i 25 graders värme. Inte i fuktiga miljöer som badrummet eftersom den inte fungerar optimalt då. Inte där man vill framhålla färger eftersom det är ett helt annat ljus i lågenergilampor. Och inte för 65+:are som uppfattar färger på ett annat sätt än yngre.

Dessutom är lågenergilampor alltid matta och funkar inte i dimmers.

För dessa ändamål finns i stället lampor med den poetiska beteckningen nätspänningshalogen. De skruvar man, till skillnad från dagens halogenlampor, i lamphållaren precis som en vanlig glödlampa. Och de finns även i klart glas.

I specialbutiker

Än så länge finns nätspänningshalogener bara i specialbutiker och då oftast i energiklass C. Den sparar 25 procent av elförbrukningen, håller omkring 2 000 timmar och kostar cirka 20 kronor.

Men det finns en ännu effektivare variant, i energiklass B. Den sparar dubbelt så mycket energi, håller 3 000 timmar men kostar omkring 120 kronor. Den är än så länge en sällsynthet.

Belysningen står för en femtedel av elräkningen i ett vanligt hushåll. Genom att byta glödlampan mot en lågenergivariant i de tio mest tända lamporna sparas 500 kilowattimmar eller omkring 825 kronor om året.

Ditt nya liv är här. Med dyrare glödlampor. Men billigare elräkning. Visst blir du glad?

Snart stoppar EU vanliga
glödlampor