Ynkligt att inte stoppa kryphålen i lagen, regeringen!

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2001-10-30

Visst är det lätt att bli förbannad.

På Per Lindeströms väg i Hammarbyhöjden kunde sjutton nya hyresgäster, som aldrig ens satt sin fot i huset, rösta igenom en ombildning till bostadsrätt.

De få kvarboende riktiga hyresgästerna kördes över.

Jag tycker det är ynkligt att regeringen inte snabbt stoppar de kryphål i lagen som medger detta fiffel i bostadsmarknadens gråzoner.

Jag kollade själv - i december i fjol - upp alla de nya namn som plötsligt fanns på dörrarna till lägenheterna. Bara några få hade mantalskrivit sig på adressen - men bara kort tid före omröstningen som gav främlingarna majoritet för borättsköp. Med benägen hjälp av den skrupelfria värden, som givetvis gjorde det allra största klippet.

Alla lägenheter sålda

Någon månad senare kunde Aftonbladet följa upp med att visa hur en rad lägenheter i huset snabbt blev till salu.

De falska hyresgästerna kunde sälja sina lyor vidare med vinster på runt en halv miljon per lägenhet.

In flyttar nu helt vanliga köpare. Som i dag säkert trivs, anser sig ha gjort hyfsade bostadsköp och sköter sin förening helt okej.

- Vad jag vet är alla lägenheterna sålda och det blir väl totalt en vinst på åtta-nio miljoner kronor, säger en av de kvarboende ursprungliga hyresgästerna. Själv bor jag nu kvar som hyresgäst hos mina grannar "

Så enkelt var det alltså att göra detta så moraliskt frånstötande men konstigt nog inte olagliga klipp.

Varför ska det var så svårt för regeringen att sätta stopp? När man faktiskt bara behöver kolla var hyresgäster egentligen är mantalsskrivna!

Lennart Arnstad

Följ ämnen i artikeln