Ministern: Det är en katastrof

Uppdaterad 2018-08-30 | Publicerad 2011-02-09

Här är Ulf Kristerssons svar om de unga pensionärerna

Arton unga svenskar förtidspensioneras varje dag – året om.

– Det är ett enormt stort samhällsproblem och en katastrof för många unga. Det är helt ohållbart, säger socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M).

Nu vill han ta bort aktivitetsersättningen för unga.

Aftonbladet har i två dagar berättat hur antalet unga förtidspensionärer har ökat med 37 procent under alliansens tid vid makten. Vi har berättat om Ronja Hagfalk, 24, som var förtidspensionär redan som 21-åring. Och om Samuel Sandelin, 29, som användes som ett gott exempel av regeringen – men som är livrädd för att inte klara sig själv på arbetsmarknaden.

6 500 unga mellan 19 och 30 förtidspensioneras varje år. Ungefär hälften går direkt från särskola in i förtidspension. Ofta handlar det om unga med diagnoser som ADHD, Asperger eller depressionssjukdomar.

Vill ha samma regler

I går ställde Aftonbladet socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M) mot väggen.

Är det här okej?

– Nej, det är det verkligen inte.

Vad ska du göra åt det?

– Det här är komplex fråga, att bryta kopplingen mellan förlängd skolgång och förtidspension är inte jättekomplicerat. Däremot ska man ha mycket stor respekt för ökningen av psykisk ohälsa. Det är en fördel att vi har fler diagnoser och att vi tar det på stort allvar. Men det är inte bra att vi nästan dragit slutsatsen att det är en förevändning för att gå i förtidspension.

Han vill ta bort aktivitetsersättningen för unga och låta samma regler för förtidspension gälla både unga och gamla. I stället vill han satsa på att matcha unga funktionshindrade mot rätt arbetsgivare.

”Krävs mer hjälp”

– Jag tror att det är rätt väg att gå. Då krävs mer kvalificerad hjälp att landa rätt men också när man väl är på plats. Vi kan inte lämna en person och en arbetsgivare i sticket, utan vi ska följa med längre in. Det har vi inte riktigt former för i dag.

Han jämför med England där man lägger ner stor möda på att hitta arbetsuppgifter som passar unga funktionsnedsatta.

– Det här ska vara ett stöd som samhället ger till den som kommer tillbaka till arbetsmarknaden. För en del kan det vara kortvarigt, för andra under mycket lång tid.

Vilken ersättning de i så fall skulle få i stället är inte klart.

Följ ämnen i artikeln