Miljardsatsning på klimatet

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-09-11

Så vill regeringen stoppa klimathotet

Regeringen satsar i budgeten ytterligare en miljard kronor under perioden 2008–2010 på klimatet.

Pengarna ska bland annat användas till klimatforskning, energieffektivisering, stöd till andra generationens drivmedel, internationell forskning och ett nationellt centrum för vindkraft.

Följ ämnen

– Det här innebär kraftfulla insatser på klimatområdet, säger näringsminister Maud Olofsson, som betonade att det hela innebär en blandning av åtgärder här hemma och insatser utomlands.

Maud Olofsson presenterade miljardpaketet tillsammans med miljöminister Andreas Carlgren och jordbruksminister Eskil Erlandsson.

– Här ingår det avtal om samarbete om bioenergi som vi nu undertecknat med Brasilien, liksom ett liknande avtal vi nyligen träffade med USA, säger hon.

I miljardpaketet kommer totalt 96 miljoner kronor att satsas på insatser utomlands. Bland annat kommer Sverige att samarbeta med Kina, Indien och Ukraina om ren miljöteknik.

Dyrare bensin

Klimatmiljarden ingår i ett större energi-och klimatpaket i budgeten.

I det ingår också ekonomiska styrmedel för att minska koldioxidutsläppen. Skatten på koldioxid ska höjas och mer miljövänliga bilar stimuleras. Det medför dyrare bensin som är en känslig fråga för regeringen.

Att inte den delen av paketet presenterades i dag förklarar en källa med ”att allt krut inte ska brännas på en gång” och med att ”vissa detaljer fortfarande förhandlas”. Frågan har nu förts upp på partiledarnivå.

Inför valet lyckades de borgerliga partierna inte komma överens om en gemensam ståndpunkt om bensinskatten. Kristdemokraterna lovade i sitt eget manifest som kallades ”garantibevis till Dig som väljare” att sänka skatten på drivmedel.

Partiet talade i valrörelsen om att bensinpriset skulle sänkas med 1:30 kronor per liter. Moderaterna ville också sänka bensinpriset med cirka 15 öre litern.

Ny teknik

Totalt 340 miljoner kronor satsas på olika program för hållbara städer.

– Här ingår projekt för att ta fram och utpröva ny teknik, bland annat för bostäder, säger Andreas Carlgren.

Bioenergin får också stort utrymme i paketet. En del, 40 miljoner, går till projekt för studier av hur uttaget av bioenergi ska kunna göras på ett ekologiskt hållbart sätt. Här ingår också studier av hur den svenska skogen fungerar som kolsänkor, det vill säga hur effektivt den tar upp och binder koldioxid.

Ytterligare 150 miljoner satsas på projekt om andra generationens biodrivmedel. Avtalen med USA och Brasilien avser bidra med kunskaper på detta område.

En stor post, 310 miljoner, går till energieffektivisering, och en mindre post, 20 miljoner, satsas på vindkraft.

Klimathotet |
Aftonbladet

Följ ämnen i artikeln