Nu jagar Säpo de psyksjuka

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-11-15

Säkerhetsstyrkan fördubblad efter mordet på Anna Lindh

Livvaktsstyrkan har mer än fördubblats efter mordet på Anna Lindh 2003.

Nu skyddas hovet och politikerna av 140 Säpovakter.

I stället för politiska extremister jagar Säpo psykiskt sjuka.

Detta hände efter mordet på Anna Lindh:

? Antalet livvakter mer än fördubblades, från 65 till 140 stycken.

Bevakas dygnet runt

Säpo ändrade definitionen av vad som ska betraktas som ett hot. Tidigare krävdes konkreta hot för att Säpo skulle agera. Numera kan det räcka med ökad synlighet, till exempel genom större medieexponering, för att Säpo ska aktivera personskyddet.

Tidigare fokuserade Säpo på politiska extremister, vilket var en av anledningarna till att Mijailo Mijailovic aldrig upptäcktes. Nu kartlägger Säpo även psykiskt störda personer. De försöker också identifiera människor som känner sådant hat mot samhället att de skulle kunna utgöra ett hot mot enskilda politiker.

Bevakas dygnet runt

Statsminister Fredrik Reinfeldt (m) och integrationsminister Nyamko Sabuni (fp) är de i regeringen som har störst hotbild mot sig. De bevakas av livvakter dygnet runt.

Andra ministrar som ofta omges av livvakter är de övriga partiledarna i alliansen samt justitieminister Beatrice Ask (m), finansminister Anders Borg (m) och utrikesminister Carl Bildt (m).

Förre statsministern Göran Persson (s) har fortfarande livvaktsskydd.

Bara ett halvår efter Anna Lindh-mordet attackerades Mona Sahlin (s) av en man i samband med ett besök i Norrköping. Hon fick ett hårt slag på axeln innan han försvann.

Ständigt övervakad

Den gången hade hon inga livvakter med sig. Numera står oppositionsledaren under beskydd dygnet runt. En Säpobil står ständigt parkerad utanför hennes hem, även när hon inte är hemma.

– Man får hitta ett sätt att leva med det, det är inte jag som har bett dem vara en del av mitt liv, har hon sagt till Aftonbladet.