Sture Bergwall fri efter 23 år på Säter

Publicerad 2014-03-19

Ska skriva själv hur han blev dömd som seriemördare

När han tog tillbaka sin erkännanden fanns inga bevis kvar.

Han friades för de åtta mord han dömts för och i dag klockan 10 kom domen som gör Sture Bergwall, 63, till en fri man.

Förvaltningsrätten i Falun skriver ut honom från den rättspsykiatriska vården som han varit inlåst i de senaste 23 åren.

Sture Bergwall - tidigare Thomas Quick.

– Det är en äntligen-känsla. Äntligen är man i mål med den här långa långa långa processen. Resningsprocessen har pågått i nästan sex år, så det känns skönt.

– Nu ska jag först och främst bli av med smärtan i ryggen, men inom några dagar lämnar jag Säter. Och jag lämnar Säter för gott. Det är ljuvligt att få säga det, jag lämnar Säter för gott, säger Sture Bergwall till Aftonbladet.

Vart tar du vägen?
– I första skedet flyttar jag till Jämtland. Där har jag en skrivarlya iordningställd. Första dagen jag är där ska jag sätta mig ner och börja med mitt skrivande. Börja berätta om mina år på Säter. Jag har jättemycket att berätta.

Till grund för beslutet ligger en ny utredning av Sture Bergwalls psykiska status.

Rättsmedicinalverket framhöll i den att han kan skrivas ut till öppenvård.

Och då gjorde även Säters sjukhus en vändning och ansökte om samma sak.

Enligt den vårdplan som lämnats in vill Bergwall, som tidigare kallade sig Thomas Quick, flytta till Jämtland.

Särskilda villkor

I domen ställs också upp några särskilda villkor för den öppna vården.

Han ska:

• avhålla sig från alkohol och andra droger samt underkasta sig provtagning/drogtest enligt chefsöverläkarens bestämmande.

• hålla regelbunden kontakt med psykiatrisk öppenvårdsenhet

• ta emot kommunala stödinsatser i hemmet.

– Jag kommer att lämna Säter så fort jag kan, sa Sture Bergwall till Aftonbladet igår.

I den 23 sidor långa domen framhålls han fortfarande lider av en psykisk störning men också att denna inte är av så allvarlig art att den i sig synes motivera fortsatt sluten rättspsykiatrisk vård.

Domstolen noterar att Bergwall har möjlighet att klara sig på egen hand med visst stöd.

Bland annat sägs att han "numera har ett stabilt socialt nätverk och har visat en framtidstro och en tydlig vilja att vilja klara ett liv utanför institution, liksom att samarbeta med sjukvårdsinrättningen och andra inblandade."

Tog tillbaka erkännanden

Han har dessutom, sedan slutet av januari 2011, haft ett flertal friförmåner som alla fungerat väl.

En av riskfaktorerna för återfall i brott är hans tidigare missbruksproblematik. Därför ska den öppna vården vara förenad med villkor om drogtester.

Sture Bergwall dömdes 1991 för stöld, grov stöld och grovt rån och lämnades då över till sluten psykiatrisk vård.

Efter något år inom vården började han erkänna det ena mordet efter det andra. Det första han dömdes för var Selmanovitz-fallet 1994. Det blev sammanlagt sex domar om åtta mord.

I en SVT-dokumentär 2008 av Hannes Råstam tog han tillbaka alla sina erkännanden och en omfattande resningsprocess drogs ingång av hans advokat Thomas Olsson. Syftet var att få samtliga domar upprivna. Sista juli förra året nåddes det målet och Riksåklagaren kallade då till presskonferens och talade där om att domarna, som inte visat sig hålla, var ett stort misslyckande för rättsväsendet.

På sin blogg kommenterar Sture Bergwall domen:

– Förvaltningsrättens dom i dag är resultatet av en lång, lång resningsprocess. När den sista frikännande domen meddelades föll alla argument för att hålla mig inlåst. De frikännande domarna visar rättsskandalen, Förvaltningsrättens dom visar med kraft på vårdskandalen – det var inte min psykiska hälsa som låg till grund för frihetsberövandet, det var domarna för mord och Säterklinikens heder.

Skriver själv

Nu kommer han att själv skriva om alltihopa.

– Jag har mycket att berätta och det är det jag kommer att ägna mig åt när jag nu lämnar Säter, säger han på blogg. Skrivarlyan är iordningställd och pennorna vässade.

Även hans syskon, Ingegerd och Sten-Owe Bergwall, lämnar där sin kommentar:

– Sture ryms i våra hjärtan och har en självklar plats i våra liv. Han är även medborgare i Sverige och ska behandlas därefter och inte som en persons non grata.

– Rätts- och vårdskandalerna får inte gömmas undan. Nu ligger ett tungt ansvar hos regeringens undersökningskommission.