Hårda ord efter inställd EU-valsdebatt

Uppdaterad 2014-03-27 | Publicerad 2014-03-18

TV4 planerade en stor EU-valsdebatt med partiledarna på bästa sändningstid.

Men tre allianspartier accepterade inte upplägget och drabbningen blir nu inte av.

– Det är tråkigt, särskilt eftersom partierna får pengar för att öka engagemanget i EU-valrörelsen, säger Miljöpartiets partisekreterare Anders Wallner.

Den 25 maj är det val till EU-parlamentet, det första av två rejäla politiska drabbningar under supervalåret 2014. Några dagar innan, den 20:e maj, ville TV4 arrangera en timslång debatt mellan alla partiledare vars partier sitter representerade i Bryssel.

Centern tackade nej

Fem partier accepterade upplägget. Men Moderaterna, Kristdemokraterna och Centerpartiet tackade nej och ville i stället se en fajt mellan partiernas toppnamn på respektive EU-valslistor. Resultat blir nu att debatten inte blir av.

Anders Wallner (MP) beklagar detta.

– Det hade betytt mycket för att få människor engagerade och gå och rösta. Det är tråkigt särskilt eftersom partierna får pengar för att öka engagemanget i EU-valrörelsen. Att ta emot dem med ena handen och sedan inte infinna sig på de debatter som skulle kunna göra just det tycker jag är en problematisk inställning, säger han.

Föreslog egen debatt

När Wallner fick reda på att debatten inte blev av för att någon tackat nej kontaktade han de övriga partisekreterarna och föreslog en egen debatt.

– Men nu om det är flera borgerliga partier som valt att inte medverka så ser det ut som att det inte kommer att bli någon sådan.

Johan Ingerö, presschef hos Göran Hägglund (KD) säger att TV4: s debattupplägg skulle blivit förvirrande för tittarna.

”Förvirrande för väljarna”

– Det kändes som att de ville ordna en vanlig riksdagsdebatt, något som det kommer att krylla av under det här året. Vi tycker att det blir förvirrande för väljarna. Göran Hägglund ställer inte upp i valet till EU-parlamentet. Vi ville skicka vårt förstanamn Lars Adaktusson men det var inte TV4 intresserade av.

Odd Guteland, presschef hos Socialdemokraterna, hade gärna sett Löfven i debatten. Han menar att partiledarnas medverkan hade varit ett bra sätt att öka uppmärksamheten kring EU-valet, där valdeltagandet tidigare varit lågt.

”Hoppas SVT tar sitt ansvar”

– Det hade varit bra för väljarna att få se även vad partiledarna tycker om valet. Det är inte bara EU-kandidaterna som går till val, det är hela partier. Nu hoppas jag att SVT tar sitt ansvar och gör den partiledardebatt som ligger i anslutning till budgeten mer EU-inriktad, säger han.

Roberta Alenius, presschef hos statsminister Fredrik Reinfeldt (M), menar att det finns många andra sätt att höja valtemperaturen än att ha med partiledarna. Ett är just att lyfta fram de toppkandidater som partierna har.

– Till exempel har ju många partier starka igenkända röstmagneter. De är erfarna och respekterade politiker som är toppnamn i respektive parti. Jag tror tittarna tycker det är intressant att se en debatt dem emellan eftersom det de facto är de som kommer att företräda oss i Bryssel.

Mattias Hägerlund, projektledare för valet i TV4, säger att upplägget syftade till att bredda den politiska debatten.

– Politiken som förs i partierna startar i partiledningarna och därför är det ju rimligt att en partiledare också kan debattera EU-frågorna. Men partierna ansåg uppenbarligen inte det, det beklagar jag både för vår och för tittarnas skull, säger han.

Följ ämnen i artikeln