Jatsenjuk föreslås bli ny premiärminister

Publicerad 2014-02-26

Representanter för proteströrelsen i Ukraina föreslår Arsenij Jatsenjuk, 39, som ny premiärminister.

Förslaget förväntas röstas igenom i parlamentet på torsdag.

Samtidigt ökar spänningarna på den Rysslandsvänliga Krimhalvön.

Arsenij Jatsenjuk föreslås av representanter för den proteströrelse som störtade Ukrainas förre president, som ny premiärminister i det oroliga landet, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Förslaget presenterades på Självständighetstorget i Kiev inför tiotusentals människor.

I gruppen som föreslog Jatsenjuk fanns landets tillförordnade president, Oleksandr Turtjynov.

Jatsenjuk har i praktiken varit ledare för oppositionspartiet Fosterlandet medan Julia Tymosjenko hållits fängslad.

Andrij Desjtjytsa föreslås som utrikesminister, och Oleksander Sjlapak som finansminister.

Totalt föreslogs 21 personer till regeringsposter. Förslaget ska godkännas av det ukrainska parlamentet, vilket förväntas ske på torsdag.

Ryssland spänner musklerna

Janukovytj som är misstänkt för massmord befann sig fortfarande på flykt under onsdagen. Hans kontor och flera andra byggnader har sökts igenom som ett led i utredningen, enligt statsåklagaren.

Den avsatte presidenten och den tidigare inrikesministern Vitali Zakharchenko finns nu på en lista över internationellt efterlysta personer – även om åklagarmyndigheten bedömer att Janukovytj finns kvar i landet.

Tonläget från Moskva höjdes samtidigt betydligt. Ryska UD klandrade Ukraina för att fatta snabba beslut om lagar som "inkräktar på mänskliga rättigheter för ryska medborgare och andra etniska grupper", medan president Vladimir Putin beordrade styrkor i västra och mellersta Ryssland att testa stridsberedskapen, enligt nyhetsbyrån Itar-Tass.

Senare under dagen markerade både Storbritannien och USA mot Ryssland, med uppmaningar om att respektera Ukrainas territoriella integritet.

Oroligt på Krim

Minst en person klämdes till döds när tumult uppstod mellan tusentals proryska och Kievvänliga demonstranter på Krimhalvön utanför den regionala parlamentsbyggnaden.

– Krimtatarerna vill inte under några omständigheter att Krim ska bli självständigt under lokal prorysk ledning eller att Krim ska bli en del av Ryssland, säger Niklas Bernsand, Ukrainakännare vid Lunds universitet, till TT.