Butlerbråk splittrar (S)

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-08-20

Sahlin kände inte till förslaget – som både hyllas och sågas

Under valmötet i söndags anade Mona Sahlin inte att Carin Jämtin snart skulle göra valrörelsens mest kontroversiella utspel.

Mona Sahlin kände inte till det.

Och Thomas Östros sågar det.

Aftonbladet har kartlagt de interna bråken kring veckans mest omtalade utspel: Butler-förslaget.

– Den idén kommer nog inte att flyga särskilt långt, säger Thomas Östros.

Det har just slutat regna när Carin Jämtin kramar om Mona Sahlin brevid scenen i Tantolunden i söndags. De skrattar och småpratar lite. Jämtin är mindre än ett dygn i från att släppa valrörelsens mest kontroversiella utspel. Men det säger hon inget om till sin partiledare.

Och det knastertorra meddelandet om att Stockholmssossarna planerar att göra ett utspel om bättre service i tunnelbanan har inte väckt några onda föraningar hos kampanjledningen på Sveavägen 68.

Så när butlerbomben briserar i valdebatten blir alla tagna på sängen. På nolltid dominerar butlerfrågan bloggportaler och nyhetssajter. Alliansen döper hånfullt om förslaget till Tut, på nätet avlöser de spydiga kommentarerna varandra.

Får besked av reporter

Samtidigt sitter Mona Sahlin på en turnébuss i Västsverige och är lyckligt ovetande om att hennes partikamrater i Stockholm vill ge stockholmarna en egen butler i tunnelbanan, en nyhet de släppt på DN Debatt samma morgon.

I stället får hon beskedet via TT:s reporter som undrar om det är bättre att ha en butler än Rut.

– Jag såg att nån hade döpt Socialdemokraterna i Stockholms förslag till butler. Det tycker jag var en konstig beskrivning, säger hon först – innan hon får klart för sig att det är Jämtin och kollegan Ilija Batljan som själva lanserat begreppet.

Men hon finner sig snabbt och säger att det är ett spännande förslag som skulle underlätta för stressade storstadsbor.

Andra är inte lika överslätande. Den tyngsta kritikern är finansministerkandidaten Thomas Östros. I en paneldebatt i Malmö arrangerad av tidningen Dagens Samhälle sågar han med ett snett leende butlern som en ”postmodernistisk ironi”.

– Den idén kommer nog inte att flyga särskilt långt, säger han.

Socialdemokrater i Stockholm som vill behålla Rut-avdraget, undrar vad stockholmarna ska ha en butler till. Socialdemokrater ute i landet undrar hur de ska försvara utspelet i valrörelsen. Peter Akinder, politisk chefredaktör på tidningen Östran/Nyheterna, menar att partiet i Stockholm gör sig själva till åtlöje.

– Här nere fnissar folk mest, sätter fingarna mot huvudet och skruvar lite. Folk tycker att det är larvigt och drar ett löjets skimmer över en viktig fråga, säger han.

Måste synas i medier

Valet i Stockholm är helt avgörande för Socialdemokraternas möjligheter att ta tillbaka makten. De som ska leverera de nödvändiga rösterna och mandaten är Carin Jämtin och Ilja Batljan.

Flera S-källor uppger att trycket på duon är hårt. Strategin är därför att synas i medierna så mycket som möjligt. För att locka de kräsna Stockholmstidningarna måste man skruva budskapen ett varv extra. Ilija Batljan berättar att det var han personligen som såg till att uttrycket butler hamnade i debattartikeln.

– Jag tyckte det var genialiskt. Att krydda en bred satsning på tjänster på kollektivtrafiken med ett så provocerande ord har gett en viktig fråga enorm uppmärksamhet, säger han och påpekar att utspelet slog ut såväl Centerpartiets valupptakt som Fredrik Reinfeldts boklansering.

”Det går för långt”

Butlerförslaget är inte det första uppmärksammade förslaget från Stockholmssossarna. Så sent som under Pridefestivalen föreslog Carin Jämtin och Dag Larsson könsneutrala toaletter. Enligt uppgift till Aftonbladet uppskattas inte alltid kreativiteten av Socialdemokraternas kampanjledning. I forsättningen vill man ha bättre samordning kring utspelen i Stockholm.

– Det finns en rädsla för att det går för långt, säger en S-källa.

Men Ilija Batljan har inga planer på att rätta in sig i ledet.

– Vi kan inte vänta på partiet centralt, vi måste gräva där vi står.

– Vi kommer att jobba väldigt aggressivt varje dag. Vi ska hitta fler värdeladdade ord eftersom vi har sett att det fungerar.

Följ ämnen i artikeln