Kriget blir ett nytt Vietnam

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-07-13

Chefsåklagare Krister Peterssons mordutredning om händelsen då två svenska soldater sköts till döds i Afhganistan den 7 februari i år leder inte till åtal. Förundersökningen läggs ner. Det var kanske inte helt oväntat.

De båda officerarna Gunnar Andersson och Johan Palmlöv och deras afghanske tolk dödades några mil från det svenska högkvarteret i Mazar-i-Sharif. En afghansk man i falsk polisuniform dödades i samband med bakhållet. Krister Peterssons utredning har försökt klargöra om svenskarna och deras tolk även träffades av kulor från svenska vapen. Så är förvisso fallet, men inget brott är belagt och ingen ställs till svars.

Sverige håller på att gräva sig djupare ner i ett krig som möter allt hårdare kritik och som allt färre tror kan vinnas. De totalt 150?000 soldaterna varav omkring 500 är svenska, kopplade till Isaf, som i sin tur leds av Nato, är invecklade i en kamp som varat i nio år.

Snart har det i tid överträffat USA:s orättfärdiga krigföring i Vietnam. Det finns onekligen också vissa likheter.

Än tydligare blir dessa likheter när den Natoledda interventionen nu tycks vara på väg att ändra karaktär, trots att general David Petraeus betonade motsatsen när han tog över kommandot efter den sparkade Stanley McChrystal. Nato liksom Isaf får friare händer, vilket betyder en mer offensiv roll.

Detsamma gäller den svenska styrkan, som nu fått vad som kallas nya insatsregler av ÖB Sverker Göransson. Inget provocerande våld behöver i fortsättningen föregå svensk eldgivning, självförsvar blir ett förlegat begrepp.

Större självständighet och ökade befogenheter ökar naturligtvis risken för fler våldsamma aktioner – och fler döda svenska soldater. Försvaret kräver nu att alla anställda ska vara beredda på att skickas utomlands, även till Afghanistan.

Barack Obama har inte, åtminstone inte officiellt, övergett planen på ett amerikanskt tillbakadragande nästa sommar. Dock har Petraeus noterat att bedömningen måste göras ”på marken”. Det stinker av erfarenheterna från Vietnam. Det är sannerligen inget att fastna i.

Sverige bör göra som Holland och Kanada redan gjort och som diskuteras med kraft i Tyskland och Storbritannien: ta ett beslut om att kalla hem trupperna.