De har störst skulder i landet

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-03-22

Tio svenskar är skyldiga kronofogden över 2,6 miljarder kronor. Störst skuld har Håkan Jörnberger i Norrköping med 434,7 miljoner kronor.

Han har bland annat varit med och drivit flera bygg-, fastighets- och förvaltningsbolag. Senast i december letade kronofogden efter bilar eller andra tillgångar hos honom att mäta ut.

– Det gör vi regelbundet, men vi hittade inget, säger Susanne Friberg, teamledare för kronofogden i Norrköping.

Skulden växer

När Aftonbladet i höstas gjorde en kartläggning över landets mest skuldsatta var Håkan Jörnbergers skuld 405 miljoner kronor. Den har alltså vuxit med nästan 30 miljoner kronor på bara några månader, och pengarna kommer med största sannolikhet aldrig att kunna drivas in.

– Är skulden så stor kan det vara svårt att lösa problemen. När den väl finns så ökar den ju med räntor och avgifter, säger Susanne Friberg.

Om kronofogden inte kan mäta ut tillgångar så det täcker skulderna för en person är det upp till fordringsägarna att välja vad som ska hända. De kan antingen begära att kronofogden fortsätter bevaka den skuldsatte och gör nya försöka hitta tillgångar, eller så kan de välja att sätta personen i konkurs.

Skyldiga över 2,6 miljarder

Tvåa på listan över skuldsatta är annan Norrköpingsbo, Per-Ove Nordén. Han är skyldig kronofogden 404,4 miljoner kronor. Inte heller i hans fall har kronofogden hittat några värdesaker som kan hjälpa till att reglera den enorma skulden. Skulderna är framförallt till banker och företag, men även till staten i form av obetald skatt.

Sammanlagt är de tio svenskar med störst skulder till kronofogden skyldiga över 2,6 miljarder kronor. Ofta handlar det om personer som drivit enskilda företag som av någon anledning gått åt pipan, enligt Susanne Friberg.

Den som hamnar hos kronofogden behöver inte ha begått något brott. Men i Aftonbladets kartläggning i oktober av de 2 100 mest skuldsatta i landet visade det sig att ett 70-tal var dömda för grova brott.