USA: Ryska regeringen hackade våra partier

Uppdaterad 2016-10-08 | Publicerad 2016-10-07

USA anklagar nu officiellt den ryska staten för att ha hackat politiska partier i landet. Syftet ska ha varit att lägga sig i den amerikanska valrörelsen – och USA lovar att besvara det.

– Vi kommer att göra det på en tid och plats som vi väljer, säger en högt uppsatt regeringstjänsteman till AFP.

Det officiella amerikanska uttalandet

USA är nu säkra på att den ryska regeringen stått bakom den senaste tidens mejlläckor från amerikanska tjänstemän, myndigheter och politiska partier. Det skriver amerikanska underrättelsemyndigheter i ett officellt uttalande.

De dokument som offentliggjordes av bland annat Wikileaks stals på ett sätt som överensstämmer med hur Ryssland tidigare har gjort, skriver de.

”Har gjort det i Europa”

Attackerna tros ha utförts för att Ryssland vill påverka det amerikanska valet.

”Sådan aktivitet är inte ny för Moskva – ryssarna har använt liknande taktik och teknik i Europa och Eurasien, till exempel, för att påverka den allmänna opinionen”, skriver myndigheterna.

Attackerna är så avancerade och omfattande att de måste ha beställts av den högsta ledningen i Ryssland, skriver de vidare.

Ett par amerikanska stater har anmält främmande aktivitet i de datasystem som ska användas på valdagen. Trafiken har kunnat spåras till servrar som tillhör ett ryskt företag, skriver de amerikanska myndigheterna.

”Men, i nuläget är vi inte i en position där vi kan tillskriva den aktiviteten till den ryska regeringen.”

De uppmanar valarbetare i hela USA att vara på sin vakt.

Varningen till Ryssland

En högt uppsatt, anonym regeringstjänsteman skickar en varning till Ryssland via nyhetsbyrån AFP:

– Vi kommer att agera för att skydda våra intressen, även i cyberrymden, och vi kommer att göra så på en tid och en plats som vi väljer, säger en högt uppsatt regeringstjänsteman till AFP.

– Allmänheten bör inte utgå ifrån att de får veta vilka åtgärder som har vidtagits eller vilka åtgärder som kommer att vidtas.

En talesperson för Kreml säger till Reuters att anklagelserna är ”nonsens”.

Detta är första gången den amerikanska regeringen pekar ut den ryska staten och Vladimir Putin som direkt ansvariga för hackerattacker.

”Syrien blev droppen”

Källor nära president Obama säger till CNN att man har diskuterat länge och väl om man ska ta steget och göra det. Man ska ha varit säkra på det en längre tid.

Att samtalen om Syrien bröt samman i veckan ska ha spelat en roll i deras beslut, säger källorna.

I juli släppte Wikileaks tiotusentals mejl som bland annat visade hur Demokraternas partikommitté tycktes ha missgynnat Bernie Sanders när partiet skulle välja kandidat.

Den amerikanska regeringen sa redan då att läckorna kunde härledas till Ryssland, men nämnde inte regeringen. FBI har utrett läckan sedan dess.

 PLUS:  Det ryska hotet

Följ ämnen i artikeln