”Pappas flicka” kan bli Perus president

Keiko Fujimori kan väljas i dag – kommer hon att benåda sin far?

I pappas fotspår Keiko Fujimori, dotter till den tidigare presidenten Alberto Fujimori som i dag sitter i fängelse, kan i dagens presidentval bli Perus första kvinnliga president.

När Alberto Fujimori var Perus president fungerade hans då tonåriga dotter som rikets första dam.

Nu sitter han i fängelse medan dottern Keiko, 40, i dag kan bli landets nya president.

Tänker hon släppa sin pappa ur finkan?, undrar alla.

Hollywoods manusförfattare skulle ha svårt att överträffa det familjedrama som just nu utspelas i Peru.

Keiko Fujimori har chansen att kliva ut ur sin pappas skugga. Ändå skulle hon aldrig nått dit hon är om det inte varit för honom.

Alberto Fujimori, son till invandrade japaner, tog makten i Peru 1990 när landet befann sig i kaos. Den maoistiska gerillan Sendoro Luminoso kontrollerade och terroriserade en stor del av landsbygden. Ekonomin var i botten och fattigdomen utbredd.

Rätt snart utvecklades Fujimori till en de facto diktator som styrde landet med järnhand. Alla metoder var tillåtna för att utplåna gerillan. Mot alla odds så lyckades han.

Samtidigt öppnade han upp landets ekonomi genom hårdhänta privatiseringar och genom att få igång landets gruvindustri. I takt med att gerillan besegrades byggde han ut elförsörjningen och avlopp på landsbygden och i slummen.

Landsflykt

Detta gjorde honom omåttligt populär framförallt bland de fattiga. Precis på samma sätt som Thaksin Shinawatra byggde sin maktbas på den thailändska landsbygden.

Men på vägen berikade Fujimori sig själv och begick allvarliga brott mot mänskliga rättigheter. När han år 2000 tvingades bort försökte han först undgå straff genom att gå i landsflykt i Japan, men återvände senare och avtjänar nu ett 25-årigt fängelsestraff.

Under hans tid som president fungerade dottern Keiko som landets första dam och skolades rätt in i politiken. Hon sägs nu vara besjälad av tanken på att rentvå familjens namn, vid sidan av målet att bli landets första kvinnliga president. För att nå dit rider hon på pappas popularitet.

Trots att pappan dömdes för grova brott så hävdar Keiko Fujimori att han är oskyldig. Vilket naturligtvis gör att alla ställer sig frågan om en del av syftet med hennes kandidatur är att försöka få ut pappan ur fängelset.

Svävande svar

Keiko Fujimori har svarat lite svävande på frågan om hon tänker benåda sin pappa eller inte. Hon har lovat att bevara demokratin och sagt att hennes pappas frigivande ”kommer att gå den lagliga vägen”.

Vilket öppnar för olika tolkningar.

Med sin högerpopulistiska retorik om hårda tag mot korruption och kriminalitet låter hon väldigt lik sin far, även om hon framför budskapet med en charmigare personlighet. Hon vill införa dödstraff för våldtäkter mot barn och bygga otillgängliga fängelser långt upp i Anderna.

Som de flesta andra valkampanjer i Latinamerikas ofta färska demokratier så kännetecknas valet i Peru av tjuv- och rackarspel. Bara några veckor före valdagen blev det känt att landets åklagarmyndighet inlett en förundersökning mot Keiko Fujimori för misstänkta fastighetsaffärer i miljonklassen – misstänkt vältajmad för att göra maximal skada på hennes presidentambitioner.

Helt jämt

Några månader tidigare diskvalificerades hennes tuffaste utmanare, Julio Guzman, av tekniska orsaker. Fujimori fick ställa upp trots att hon verkade ha agerat på samma sätt som en annan kandidat som diskvalificerades för brott mot lagen om röstköp.

Fujimori vann klart i den första omgången. I den andra utmanas hon av den 77-årige högermannen Pedro Pablo Kuczynski, före detta finansminister. Han anses allmänt vara en oförvitlig men lite tråkig person som normalt skulle ha svårt att exaltera väljarna. Att det ändå är helt jämt i opinionsmätningarna anses bero på att många röstar på honom enbart för att hindra en ny Fujimori från att komma till makten – precis som många i det österrikiska presidentvalet nyligen röstade för den gröne kandidaten för att förhindra högerextreme Norbert Hofer från att bli president.

För några dagar sedan demonstrerade tiotusentals peruaner mot Keiko Fujimori. De vill inte riskera att få en ny diktator på halsen och få den gamle släppt ur fängelset i förtid.

Följ ämnen i artikeln