Mejla

Wolfgang Hansson

Han är ny statsminister – men hans regeringen räcker inte

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 7

REYKJAVIK, ISLAND. Svettpärlorna glänser på Sigirdur Ingi Johanssons överläpp. Han är Islands nye statsminister.

Han vet att den nya regeringen inte räcker för att stoppa protesterna. Tvärtom kan den reta upp folk ännu mer.

Hans enda hopp är att löftet om nyval i höst ska blidka tillräckligt många.

Island upplever just nu sin värsta kris sedan bankkollapsen 2008–2009. Skälet är att de politiker som lovade städa upp efter finanskrisen i stället ertappats med fingrarna i syltburken. Såväl statsministern som finansministern har haft bolag i skatteparadis. Bolag som avslöjades i de så kallade Panamadokumenten från advokatbyrån Mossack Fonseca baserad i samma land.

Statsminister Sigmundur David Gunnlaugsson har tagit time out. I dag avgår han formellt. I går kväll smet han snabbt ut från parlamentet utan att svara på några frågor om sin framtid.

Bestämda demonstranter

I måndags demonstrerade över 20 000 islänningar och krävde regeringens avgång. Demonstrationer som fortsatt både i går och i dag. Med betydligt färre deltagare men tillräckligt många för att de skulle höras rejält när de slog på kastruller och burkar och kastade ägg mot parlamentet.

Nu står det klart att regeringen försöker rädda sig kvar vid makten. Sent i natt blev det klart att de två partier som sitter i regeringen nu, Framstegspartiet och Självständighetspartiet, regerar vidare med nuvarande jordbruks- och fiskeministern Sigirdur Ingi Johansson som ny statsminister. I och med att de två är överens har de en tillräcklig majoritet för att klara en förväntad misstroendeomröstning initierad av oppositionen.

Men lösningen går helt emot de krav som det isländska folket ställt när de demonstrerat utanför parlamentet. De vill ha bort de två partierna från makten eftersom de förbrukat folkets förtroende.

Så reaktionen kan mycket väl bli ännu större och argare demonstrationer under torsdagskvällen. De demonstranter som jag träffade under kvällen var mycket bestämda i sin uppfattning att inte ge upp förrän regeringen avgått.

Makthavarnas enda hopp står till att folket ska svälja löftet om nyval till hösten. Exakt datum är ännu oklart.

När den nye statsministern kommer ner för trappan för att möta pressen frågar jag honom om han tror nyval ska räcka för att få stopp på demonstrationerna.

Han tittar på mig och funderar nån sekund innan han svarar med svettglänsande överläpp.

– Jag hoppas givetvis att det ska hjälpa till och att vi kan skapa mer stabilitet i isländsk politik.

Varför inte nyval direkt?

– Vi är på gång att ro iland flera reformer som är viktiga för det isländska folket. Vi vill avsluta det arbetet innan vi går till val.

Nytt ungt parti rusar uppåt

Sigirdur Ingi Johansson är en omfångsrik karl. Den rutiga skjortan är rejält uppknäppt i halsen. Han ser trött ut efter flera dagar av ständiga krismöten men svarar snällt även på några frågor på engelska.

Han är också medveten om att hans tid vid makten kan bli kort. Opinionsmätningarna visar ett ras i populariteten hos de två regeringspartierna. I stället är det ett nytt, ungt parti som rusar uppåt. I den senaste mätningen, gjord efter Panamaskandalen, får Piratpartiet 43 procent.

Frågan är hur mycket de etablerade partierna hinner reparera sitt skamfilade rykte om det blir nyval i september eller oktober.

När vi går ut från parlamentet sprutar högtryckstvätten för fullt för att få bort äggfläckar. I morgon kan de tvingas komma tillbaka igen.

LÄS OCKSÅ

Panamadokumenten

Av: Wolfgang Hansson

Publicerad: