”Ursprungligen ett stöd för president Mursi i Egypten”

Publicerad 2016-04-22

En MP-politiker höll upp fyra fingrar i SVT.

Men vad betyder tecknet egentligen?

– Det var en symbol som började användas efter militärkuppen i Egypten, säger Rickard Lagervall, islamolog och doktorand vid Lunds Universitet.

Aftonbladet kunde i dag publicera en bild på en MP-politiker som i SVT:s sändning från Almedalen förra året gjorde det så kallade Rabiatecknet, fyra fingrar upp i luften.

– Det var många som gjorde det då, inte bara i Egypten, för att visa sitt stöd för president Mursi som var folkvald. Det blev då också som ett stöd för Muslimska brödraskapet, säger Rickard Lagervall, islamolog och doktorand vid Lunds Universitet.

Omtvistad betydelse

Tecknet har använt frekvent runt om i världen och dess betydelse är omtvistat. Av den egyptiska regeringen och dess säkerhetsstyrkor betraktas det signalera terrorism och personer som gör tecknet riskerar rättsliga påföljder. Rörelsen Muslimska brödraskapet är terrorstämplad i flera länder, bland annat i Saudiarabien, Egypten och Ryssland.

Experter hävdar emellertid att tecknets betydelse har förändrats.

– Symbolen har ingen koppling till islamistisk radikalism. Betydelsen handlar om protest mot tyranni i allmänhet, uppgav den tyska journalisten och islamexperten Thorsten Gerald Schneiders i en artikel om symbolen i Prenzlauer Berg Nachtrichten.

Den islamistiska organisationen Muslimska brödraskapet ser olika ut i olika länder. Det är också stor skillnad mellan medlemmar och sympatisörer, enligt islamologen och professorn Jan Hjärpe.

– Spännvidden är ganska stor och det har också skett förändringar över tid. Det finns exempelvis skillnader mellan Hamas och den egyptiska rörelsen, säger han.

”Välfärdssamhälle på religiös grund”

Ett av de gemensamma dragen är att organisationerna har islamism som politisk ideologi.

– Man har en idé att skapa ett välfärdssamhälle på religiös grund, man har vissa drag av en religiös orden, säger Jan Hjärpe och fortsätter:

– Man lägger mycket vikt vid det sociala arbetet. Att skapa skolor, vårdcentraler och bedriva socialt stöd i samhället.

Jan Hjärpe understryker att Muslimska brödraskapet inte är en våldsbejakande organisation.

– Men sedan har mer extrema rörelser avspjälkats från dem.

Är inte Hamas våldsbejakande?

– Man uppfattar det som sjävförsvar då man är under ockupation.

Miljöpartiets kris – detta har hänt

Följ ämnen i artikeln