Flyktingkatastrofen

Räddad av Gula båtarna – fängslad av EU

NYHETER

12-åriga Ibrahim från Syrien inlåst i lägret på Samos

SAMOS. Han heter Ibrahim och är 12 år.

Med båda händerna håller han ett krampaktigt tag om den inre gallergrinden.

I veckan räddades han av Gula båtarna.

Nu är han fängslad av EU.

Från hotellet, lite längre ner på bergssluttningen, hör vi klagosång hela natten. Förtvivlade kvinnor som skriker ut sin frustration, unga män som vrålar av och till, uppblandat med hundskall från husen runt omkring.

”Detention camp”, kallar EU platsen.

Det ser ut som ett fångläger.

”Räddade mitt liv”

När vi närmar oss lägret efter att ha vandrat till fots längs den slingriga serpentinvägen, ser vi ett stort område med grå byggnader, nästan längst upp på bergssluttningen. Höga stängsel omger lägret. Allra överst; rullad tjock taggtråd. Det fortsätter med ett öde ingenmansland på tiotalet meter och sedan ett nytt lika högt stängsel.

Vi kommer fram till huvudporten och en ung pojke ropar på stapplig engelska till sjöräddarna:

– Tack för att ni räddade mitt liv. Det är tack vare er jag lever, tack!

Det är här vi träffar Ibrahim.

Eller snarare ser Ibrahim.

Han står tillsammans med några barn på andra sidan stängslet och får inte lämna lägret. Han hålls bakom lås och bom tillsammans med de andra cirka 300 flyktingarna som kommit till den grekiska ön Samos efter EU-ledarnas beslut om ny inriktning för flyktingpolitiken.

En charmig 12-årig grabb med pliriga ögon som flytt från Syrien.

Hans historia känner vi inte, han pratar ingen engelska, men i tisdags morse kom han ombord på Gula båtarna efter att ha lämnats över av EU:s Frontex-styrka ute på havet.

28 flyktingar totalt. Ibrahim var det enda barnet.

Vi vet ingenting om hans föräldrar eller om flykten från Syrien.

En stilla natt

Det som mötte besättningen ombord på Gula båtarna var en glad kille som var nyfiken på båten och därför bjöds in i styrhytten där han fick sitta på befälhavaren Hans Erlandssons plats och låtsas styra båten.

Vi är på Samos där Schibsteds chefer får se Gula båtarnas arbete på nära håll. Morgonen startar klockan 05.00 ombord på Gula båtarna. Ute i den svarta natten stävar fartygen snabbt mot den grek/turkíska territorialvattengränsen.

Det är en synnerligen stilla natt med knappt någon sjögång.

Solen letar sig sakta upp över den turkiska bergskedjan och sjöräddarna fortsätter sitt enformiga arbete att med kikare och radar scanna av kust och hav.

Just denna natt kommer inga båtar.

Via VHF-radion hör vi att även tyska Frontex är förvånade över det.

– Det är konstigt med tanke på att det är perfekta väderförhållanden, säger Sjöräddningssällskapets operativa chef Andreas Arvidsson.

Flyktinglägret stängt

Andra personer som vi pratar med är övertygade om att den turkiska kustbevakningen har ingripit av något skäl, och stoppat båtarna från att korsa havet, men alla är samtidigt övertygade om att flyktingströmmen snart är tillbaka igen.

Det är fortfarande oklart vad EU:s politiska beslut egentligen betyder för flyktingsituationen på Medelhavet. Ingen vet ännu om strömmen av desperata människor kommer att upphöra eller inte.

Men på land – på Samos – har organisationen för att ta emot migranterna snabbt monterats ned. Flyktinglägret nere i hamnen, som tidigare var öppet utan stängsel och grindar, har stängts. Det ska vara helt avvecklat senast fredag denna vecka.

FN:s flyktingorgan UNHCR meddelar att de inte tänker hjälpa till i lägren eftersom de nu styrs av EU:s militär och polis.

Alla frivilligorganisationer har tvingats bort från flyktinglägren och situationen där inne blir därför allt mer desperat dag för dag.

Dagliga slagsmål

Information som vi har fått del av berättar om cirka 300 personer i lägret under gårdagen – ett läger som är dimensionerat för betydligt färre.

Under dagen i dag bemannades lägret av en ensam kvinnlig läkare som fick ta emot över 40 sjukdomsfall.

Maten till de allra minsta börjar ta slut och barn letar efter mat bland soporna inne på området. Det råder en akut brist på nappflaskor och färdigmat till småbarn.

Det förekommer också dagliga slagsmål och bråk mellan olika nationaliteter.

Vi såg med egna ögon att UNHCR – trots den officiella deklarationen att inte arbeta i lägret – ändå var på plats för att observera. Vi såg minst tre personer med blåa UNHCR-västar som promenerade på området.

Hur ens den nära framtiden ska bli på de grekiska öarna vet ingen. De första deportationerna av flyktingar tillbaka till Turkiet är planerade till nu på måndag, den 4 april. Om det kommer att ske eller inte är oklart.

Vinkar till sjöräddarna

Samtidigt växer antalet flyktingar från dag till dag. I dag kom ytterligare 200 personer till Samos grannö Chios. Enligt information som vi har tagit del av är situationen lika akut i flyktinglägret på Chios som på Samos.

Lille Ibrahim vinkar till sjöräddarna.

En i besättningen får en tår i ögat.

Den här gången fick de inte träffas.

Frågan är när Ibrahim får lämna EU:s fångläger på Samos för gott.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd 20-pack i hög kvalitet - handla enkelt här.

MEDS

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Flyktingkatastrofen

LÄS VIDARE

”Vi var 54 som åkte med en båt för tio”

ÄMNEN I ARTIKELN

Flyktingkatastrofen

Gula båtarna

EU

Flyktingsituationen

Syrien