För och emot Trump – båda är lika rädda

Publicerad 2016-07-20

Cleveland, Ohio. På ena sidan torget står Carlos Gonzalez, 36, och protesterar mot Donald Trumps politik.

På andra sidan står Jesse Gonzalez, 26, med sitt amerikansktillverkade gevär.

– Lagen säger att jag får, så jag visar det, säger han.

De känner inte varandra, männen med samma efternamn.

Det enda de har gemensamt är att de båda befinner sig på Clevelands gator samtidigt som det republikanska partiet arrangerar sitt konvent.

De två männen tycker helt olika om Donald Trumps politik.

”Mur av kärlek”

Carlos Gonzalez står på torget Public Square och håller upp en lång färgglad tygbanderoll som ska föreställa en mur. Det är en protest mot den mur som Donald Trump vill bygga mot Mexiko.

– Jag är här med en mur av kärlek eftersom jag vill att Donald Trump och det republikanska partiet ska sluta sprida sin hatpropaganda, säger Carlos Gonzalez.

Han har rötter i Mexiko och säger att han är papperslös i USA. Han bor med sin fru och tre amerikanskfödda barn i staden Atlanta i Georgia.

Stödjer migrationspolitiken

Den tio år yngre Jesse Gonzalez, på andra sidan torget, kallar människor som Carlos för illegala invandrare.

Jesse stödjer Trump framförallt för fastighetsmiljardärens migrationspolitik, som bland annat går ut på hårdare tag mot papperslösa, bland annat genom fler deportationer och fängelsestraff. Och förstås, muren.

– Om man räknar snällt har vi 33 miljoner illegala immigranter i USA. Det påverkar hela vår sociala sammanhållning. Det har drivit en kil i sydvästra USA, bland annat genom att utrotade sjukdomar nu har kommit tillbaka, säger han.

Statistiken har han fått från nätet, förtydligar han.

”Utövar mina rättigheter”

Jesse Gonzalez drar till sig uppmärksamhet där han går med sitt vapen. Vi träffar honom på en snabbmatsrestaurang när han håller på att köpa en burrito. Han presenterar stolt vapnet på axeln: det är en amerikansktillverkad automatkarbin, säger han. Magasinet bär han i jeansfickan.

– Det är inte för att jag känner att jag behöver den här som jag har med den. Det är för att statuera att jag får utöva mina rättigheter som står skrivna i andra tillägget i landets lagar.

Delstaten Ohio är en så kallad open carry-delstat. Jesse Gonzalez får mycket riktigt lov att köpa och bära vapen, restriktionerna kring vad han inte får göra med vapnet är få.

Under de tre dagar som konventet har pågått har han gått runt med geväret, säger han.

Hur har du upplevt reaktionerna?

– Folk har hälsat och varit positiva. Jag har inte hört något negativt alls.

Tror du att människor blir rädda när de ser dig?

– Varför skulle de bli det?

”Mina barn är rädda”

Carlos Gonzalez säger att hans barn är rädda – för Trumps politik.

– Jag försöker att säga till dem att det här är deras land också, att vi ska fylla det med kärlek. De har rätt att vara här. Jag har rätt att vara här. Jag känner till mina rättigheter, säger han.

Han arbetar för den ideella organisationen Georgia Latino Alliance for Human rights, som säger sig vilja hjälpa den som invandrat till USA att komma in i samhället och bli medveten om sina rättigheter. Organisationen lobbar också för lagändringar om att stoppa deportationer av papperslösa invandrare som Carlos Gonzalez.

Vill låta Mexiko betala för mur

Donald Trump har vid flera tillfällen uttalat sig nedsättande om människor med latinamerikanskt ursprung i USA.

”När Mexiko skickar hit sitt folk skickar de inte sina bästa personer. Landet skickar människor som har problem, och de tar med de problemen hit. De tar hit droger, brottslighet. De är våldtäktsmän. Några är goda människor, antar jag”, har han bland annat sagt.

Hans kontroversiella murförslag går ut på att låta Mexiko betala för en mur mellan länderna. Han vill också att den som befinner sig illegalt i USA ska fängslas och skickas tillbaka till hemlandet.

Barn som föds i USA av papperslösa föräldrar, som Carlos Gonzalez barn, ska inte heller automatiskt bli amerikanska medborgare om Trump får bestämma.

”Sprider hat”

Jesse Gonzalez tycker inte att man kan kalla förslaget om muren mot Mexiko för rasistiskt eller populistiskt.

– Det är bara en mur. Ett faktum. Vi får en stor del illegala invandrare och droger från Mexiko. Vi vill inte ha det krig de har där i vårt land, säger han.

Carlos Gonzalez får inte rösta i presidentvalet i november. Men han uppmuntrar de han träffar att inte välja Trump.

– Han sprider hat mot olika religioner, mot färgade, mot kvinnor. Det måste få ett slut, säger han.

Protester vid konventet

Under hela det republikanska konventet har olika grupper och personer hållit protester mot olika politiska frågor, men också mot presidentkandidaten Donald Trump.

Medborgarrättsrörelsen Black lives matter antogs på förhand hålla ett flertal evenemang och demonstrationer mot polisvåld sedan två svarta personer nyligen skjutits till döds av polis under oklara omständigheter. Det har också ryktats om motaktioner sedan flera poliser skjutits ihjäl vid en Black lives matter-demonstration i Baton Rouge tidigare den här månaden.

Polis har kallats in från olika städer i USA för att öka säkerheten kring konventet i Cleveland, och många har spekulerat i att våldsamheter skulle kunna utbryta när så många människor med olika åsikter samlas i samma stad.

Än så länge har dock protester och demonstrationer varit kontrollerade och omgärdats av hög polisnärvaro.