Playmobil får kritik för ”slav i bojor”

Uppdaterad 2015-10-13 | Publicerad 2015-10-12

Presenten till den femåriga pojken visade sig vara ett piratskepp – med en tillhörande mörkhyad slav i bojor.

Leksaksföretaget har fått mycket kritik men försvarar sig: ”Man ser tydligt att figuren är en del av besättningen”.

En pojke i Kalifornien fick ett leksaksskepp från Playmobil när han fyllde fem. En present som fick både pojkens moster och mamma att rasa och som resulterade i stark kritik mot företaget – som nu måste hantera krisen, skriver Dagens Media.

Anledningen: Med skeppet kom en leksaksfigur som ser ut som en mörkhyad slav och bojor. Enligt instruktionerna som kom med paketet ska barnen placera bojorna runt figurens hals.

”Otroligt år 2015”

Pojkens mamma Ida Lockett har i intervjuer med amerikansk media varit starkt kritisk till Playmobil. Presenten köptes av pojkens moster och även hon är upprörd. Hon berättar i ett Facebook-inlägg att hon valde presenten för att det var den enda leksaken med en mörkhyad figur.

”Vad jag inte såg på kartongen var att den svarta karaktären skulle avbildas på det här stötande sättet. Vem skulle tro det år 2015?”

Hon skriver vidare: ”Är det för mycket begärt att ni bara gör en vanlig, gammal svart pirat?”

”En tidigare slav”

På leksaksföretagets Facebook och Twitter har kritiken vällt in. I ett inlägg på Twitter står det: ”Bojkotta Playmobil för att de säljer leksaker som glorifierar en smärtsam del av de svartas historia.”

I ett annat står det bara ”SLUTA SÄLJ Playmobils piratskepp”.

Playmobil har gått ut och försvarat sig med att karaktären ska föreställa en pirat som tidigare var en slav. Företaget påpekar också att man tydligt ser på kartongen att figuren är en del av besättningen.

Följ ämnen i artikeln