Anders Eklund på permis för att fika

Av: Oskar Forsberg

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: PER-OLOF SÄNNÅS
Anders Eklund dömdes för sex år sedan för mord och våldtäkt på 10-åriga Engla 2008 och på 31-åriga Pernilla Hellgren år 2000 och avtjänar i dag sitt livstidsstraff på Tidaholmsanstalten.

Anders Eklund, 49, har haft sin andra permission sedan han flyttade till Tidaholmsanstalten i oktober.

Dubbelmördaren vistades på en ort i närheten i fyra timmar.

Där skulle han, enligt kriminalvårdens beslut, handla, äta och fika.

LÄS MER: Så blev han en mördare

Anders Eklund dömdes för sex år sedan för mord och våldtäkt på 10-åriga Engla 2008 och på 31-åriga Pernilla Hellgren år 2000 och avtjänar i dag sitt livstidsstraff på Tidaholmsanstalten.

Den 49-årige dubbelmördaren och våldtäktsmannen flyttades till Tidaholm i slutet på oktober i fjol, efter att ha blivit misshandlad av andra intagna på Norrtäljeanstalten utanför Stockholm.

”Handla, äta och fika”

Sedan flytten i höstas, vilken Aftonbladet uppmärksammade, har Eklund ansökt om lufthålspermissioner vid några tillfällen. I april kom beslutet att han blivit beviljad permission från Tidaholm för andra gången.

Enligt Kriminalvårdens beslut skulle Eklund 2 april, tillsammans med kriminalvårdare, åka in till en ort i närheten där han ska handla, äta och fika. Totalt handlade det om en permission på fyra timmar.

I beslutet står det ”att det inte föreligger några säkerhetsmässiga hinder till sökt permission.”

Hemliga besök av kvinna

Utöver ansökningarna om lufthålspermissioner har Eklund tidigare ansökt om att få besök av en 36-årig småbarnsmamma från Västsverige. Något Aftonbladet kunde avslöja redan i mars.

De besöken, liksom telefonsamtal med kvinnan, beviljades under förutsättning att personal från kriminalvården var närvarande.

Anledningen till övervakningen uppgavs vara att Anders Eklund kan agera "impulsivt" och "sexuellt opassande" mot kvinnlig personal eller mot kvinnliga besökare.

Småbarnsmamman ville i samband med Eklunds ansökningar inte kommentera sin relation med dubbelmördaren.

– Nu är det så att vi inte vill vara med i eran tidning, sa hon till Aftonbladet i samband med avslöjandet.
LÄS MER: De är ”mördargroupies” – kvinnor som älskar mördare

FOTNOT: I en tidigare version av artikeln skrev vi att Eklund begärt att få ha en permission i framtiden. I själva verket var den beviljade permissionen 2 april.

Publicerad: