Råttor kan ha bitit äldre på boende

Uppdaterad 2018-08-27 | Publicerad 2015-07-09

Äldre på boendet på Sofiagården i Stockholm har fått flera mystiska skador.

Nu misstänker man att råttor har bitit de äldre.

Det rapporterar Stockholm Direkt.

En man hade ett rivsår på nästippen, en annan en sårskorpa och ett blåmärke på pekfingret. En tredje ett sår vid örat. Men ingen av de äldre som bor på Sofiagården på Södermalm i Stockholm visste hur skadorna hade uppkommit.

Enligt en Lex Maria-anmälan som boendet gjort till Inspektionen för vård och omsorg kan det inte uteslutas att det är råttor som har attackerat de boende. Det rapporterar Stockholm Direkt på nätet. Boendet har tidigare haft problem med råttor.

"Vi har agerat"

– Vi kan inte med säkerhet säga att det de facto är rivmärken eller bett av råttor, men bara att det finns en misstanke har gjort att vi har agerat – det måste vi göra enligt lagen, säger Maj-Lis Johansson, verksamhetschef på Sofiagården till Stockholm Direkt.

Boendet har kopplat in Anticimex och låtit fastighetsägaren täta till rörsystemen till de lägenheter som haft råttproblem. Dessutom har alla avloppsrör och kranar spolats igenom. Åtgärderna har gett effekt – varken råttor eller skador som kan kopplas till dem har uppstått sedan dess.

Följ ämnen i artikeln