Hon varnar för bilbedrägeri på Facebook

Publicerad 2013-01-08

I oktober sålde Jenny Björklund sin Audi för cirka 40 000 kronor, den hade gått 24 000 mil.

Nu säljs den på blocket för 91 000 kronor och påstås bara ha gått 15 000 mil.

– Det är dåligt att han försöker luras så här, säger Jenny.

Jenny Björklund ville sälja sin Audi eftersom hon flyttat från landet in till Norrköping och inte längre använde bilen så mycket.

Efter att ha försökt sälja bilen privat, utan lycka, vände hon sig till Toppenbilar i Norrköping.

För bilen, en Audi A4 från 2007, fick Jenny 40 000 kronor plus en begagnad bil till ett värde av omkring 10 000 kronor i slutet av oktober förra året.

En normal summa för bilen, om den gått 24 000 mil, menar Mathias Björkman, VD på Bilpriser.se.

Ville varna köpare

I går såg Jenny sin gamla bil till salu i en annons på Blocket. I annonsen angavs att bilen nu bara gått 15 000 mil, alltså 9 000 mindre än vad den rullat för drygt två månader sedan.

– Det var min sons pappa som sa att han sett annonsen. Det var konstigt, jag vet ju själv hur mycket jag kört, säger Jenny Björklund.

Hon delade sin historia på Facebook och bad sina vänner att sprida hennes inlägg för att varna eventuella köpare till bilen.

I skrivande stund har inlägget delats nästan 24 000 gånger. En av de som kommenterat inlägget påstår sig ha planerat att köpa bilen, men ångrat sig efter att ha läst Jennys berättelse.

– Jag vill bara se till att ingen blir lurad av den här handlaren, egentligen vill jag inte lägga ner energi på en bil som jag redan sålt, säger Jenny Björkman.

Ord mot ord

Jenny tog en bild på vägmätarställningen i februari, där visar den på drygt 20 000 mil.

– I februari servade jag bilen, och då stod mätarställningen på 19 000 mil, säger hon.

På Toppenbilar säger man att bilen hade en vägmätarställning på 15 200 mil när de köpte bilen. Bilen var då skriven på Jennys mamma, Catarina, som tillsammans med Jenny var hos bilhandlaren vid försäljningen.

– De säger att bilen gått mer och att de har kvitto på det, men jag har ett papper som säger 15 200 mil och jag har inte gjort något fel, säger bilhandlaren Haac, som inte vill uppge sitt fullständiga namn, till Aftonbladet.

Ovanligt i Sverige

Justerade vägmätarställningar är ett stort problem i Europa, men har ännu inte blivit lika vanligt i Sverige, berättar Morgan Isaksson, ansvarig för kontrollbesiktningen på bilprovningen.

– Det finns så mycket pengar att tjäna på det här. Med en dator kan en kunnig fixa vägmätarställningen på fem minuter.

Vid polisen i Norrköping säger man att den här typen av bedrägerier är väldigt ovanliga.

– Det svåra i sådana här fall är att styrka brottet, man behöver uppgifter från flera ägare bakåt, säger Bertil Eriksson, gruppchef vid bedrägerigruppen i Norrköping.