Reinfeldt i möte med Burmas president

Publicerad 2012-11-12

Frige de politiska fångarna, försök lösa de etniska konflikterna och minska de religiösa spänningarna med utbildning.

Det var Fredrik Reinfeldts budskap till Burmas president Thein Sein i dag.

– Han får notera vad jag säger, här finns politiska fångar. Det var en av de punkter där jag var tydlig i dag, säger Fredrik Reinfeldt.

Det var första gången som en svensk statsminister hade ett bilateralt möte med Burmas president. I en timme samtalade regeringscheferna med varandra. Under de inledande artighetsfraserna förklarade Thein Sein hur mycket han uppskattade Fredrik Reinfeldts besök till Burma. Statsministern valde att direkt ta upp vikten av mänskliga rättigheter på vägen mot demokrati.

– Jag var ganska frank i samtalen med honom. Vi pratade om svårigheterna för olika minoritetsgrupper och jag sa till honom att vi anser att de kvarvarande politiska fångarna ska släppas.

Hur reagerade han på det?

– Deras uppfattning är att de har gjort betydande frisläppanden. Men en regim anser alltid att den släppt de som ska släppas och att de som finns kvar är kriminella. Vi litar dock på uppgifterna att det finns politiska fångar kvar, därför framförde jag det. Inför mötet med presidenten hade flera organisationer i Aftonbladet framfört ett antal krav som de ville att Fredrik Reinfeldt skulle ta upp med presidenten.

Flera av dem lyftes också. Bland annat konflikten i delstaten Kachin och situationen för den muslimska minoriteten rohingya som lever under svårt förtryck.

– Vi diskuterade vad man kan göra åt de många muslimer som kommer in från Bangladesh och blir isolerade i norra delarna av Burma. Det skapar religiösa spänningar som måste mötas med bättre utbildningsinsatser och språkkunskaper. Den diskussionen känner jag igen från Sverige.

Upplevde du Thein Sein som reformvänlig?

– Han använder ord som vi uppskattar. Som att ett land inte kan fungera utan en fungerande rättsstat och att demokrati måste innebära flerpartisystem, rätt att få yttra sig och en fri press. Men man ska komma ihåg att det enda egentliga val som kan respekteras i Burma är det fyllnadsval som hölls så sent som i april i år. Och det gällde bara en begränsad andel av platserna i underhuset.

Fredrik Reinfeldt påpekar att landet letts av generaler i ett par generationer.

– Kollektivt har de mycket blodspillan på sitt ansvar med en mycket hårdför hantering av oppositionella grupper genom åren. Många har fått sätta livet till. Men vi måste samtidigt bejaka om en general byter till civila kläder och börjar tala med ord som vi känner igen.

Varför har Sverige inte ställt sig bakom kravet på en FN-ledd kommission för att utreda krigsbrott som tolv andra EU-länder redan gjort?

– Jag kan inte svara på hur vi har resonerat exakt.  Det måste i sådant fall handla om att man kan utpeka enskilda övergrepp och binda dem till enskildas ansvar. Det vi ser här är ju faktiskt en militärregim som öppnar upp sig. Det är steg som tas i den riktning vi önskar. Bort från en hårdför diktatur. Sen kan stegen gärna få bli fler och gå fortare.

Träffade talmannen

Efter mötet med presidenten åkte den svenska delegationen vidare till parlamentet. Där träffade Reinfeldt bland andra talmannen i underhuset Schwe Mann.

Han är den som förväntas ta över efter Thein Sein om regeringspartiet USDP vinner valet 2015.

– Burma är ett land i transition vilket varit uppenbart idag. Det är en resa som är påbörjad och som kommer att ta tid. Det är viktigt att man ser till att reformerna genomförs fullt ut och att det blir en fungerande rättsstat.

Blixtvisiten i huvudstaden Naypyidaw var över på några timmar. 

Under måndagskvällen är det mottagning på Chatrium Hotel i Rangoon där Fredrik Reinfeldt och den övriga delegationen bor.

Här deltar även handelsminister Ewa Björling och flera svenska företag. Under alla sina möten i dag har Fredrik Reinfeldt betonat betydelsen av fortsatta reformer för att  svenska investeringar ska bli verklighet.

– Grunden är att det finns en fungerande rättsordning och en möjlighet för svenska företag att säkerställa egna intressen och stå emot korruption. Om de inte jobbar vidare med det blir det mindre investeringar. I morgon bitti ska statsministern träffa oppositionspolitiker, bland annat företrädare för 88-gruppen, de studenter som ledde studentprotesterna 1988.