Anstaltens intagna stickar mössor – till cancersjuka barn

Publicerad 2017-07-18

På Gävles kriminalvårdsanstalt får de intagna lära sig sy och sticka. Kreationerna skänks till barnavdelningarna på Gävles och Uppsalas sjukhus, vilket Gefle Dagblad var först med att berätta om.

– Grabbarna känner att det är lite payback tillbaka till samhället, säger kriminalvårdaren Kattis Olsson till Aftonbladet.

Färgglada tyger, pyssel och kreativa idéer. Sedan den 4 april i år kan de intagna på Gävleanstaltens behandlingsavdelningar få lära sig att sticka och sy som en del av sysselsättningsplikten. Under två tretimmarspass om dagen pysslar grupperna med att till exempel sticka halsdukar eller sy bandanas och väskor.

– Killarna uppskattar det och är otroligt duktiga. Det är så roligt när de ser att de klarar av det. Många kanske tror att killar inte kan sticka, men det kan de, säger kriminalvårdaren Kattis Olsson som dragit igång projektet.

”Payback till samhället”

Handarbetet har resulterat i halsdukar, haklappar och mössor som ska slås in och skickas till barnavdelningen på Gävle sjukhus och barnonkologen på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

De intagna har även etablerat en ”Tankelåda”. Där lägger de brev och lappar med fina meddelanden som ska skickas till de sjuka barnen tillsammans med presenterna.

– Grabbarna känner att det är lite payback tillbaka till samhället, säger Kattis.

”Vet ej vad du heter eller varför du är sjuk, men vet att du är värdefull och unik”, står det på en av lapparna.

”Man blir starkare av motgångar” och ”Kramar och fina tankar” står det på två av de andra.

Under passen får de intagna och personalen även tid och utrymme för samtal.

– Det kommer så mycket bra saker när vi är tillsammans i verkstaden. Vi pratar om behandling och saker som händer på utsidan. Det blir ett helt annat snack än när de är uppe på avdelningen, säger Kattis.

”Inte bara bus här”

Kattis, som själv har bakgrund och utbildning inom textilhantverk, hoppas att satsningen även ska ge allmänheten en mer nyanserad bild av kriminalvården och dess intagna.

– Det är inte bara bus här, utan faktiska människor som behöver komma tillbaka till samhället och fungera som alla andra. Jag upplever att det finns en negativ bild av kriminalvården hos allmänheten, och det är kul att få komma med något positivt någon gång, säger hon.

Henrik Holmgren, kriminalvårdsinspektör på anstalten, håller med om att initiativet är viktigt.

– Det är viktigt för de intagna att få göra något roligt samtidigt som de får normala rutiner och tränar på att ha ett jobb, säger han.