Uppgifter: Pojke viftade med vapen på X2000-tåg – mordkommando stoppat

Fyra häktade misstänkta för inblandning

Publicerad 2023-11-07

Polisen tror sig ha stoppat mordkommandon i helgen.

En av de inblandade, en 14-åring, viftade med ett vapen på ett X2000-tåg och la ut det på sociala medier.

Samtidigt greps en kvinna, med koppling till Foxtrotnätverket, misstänkt för att ha betalat barnens rum och resor.

I lördags greps flera personer misstänkta för att ha planerat att utföra olika våldsdåd.

Det handlar om män i 20-årsåldern som enligt Aftonbladets uppgifter ska ha rest till Stockholm från andra delar av Sverige för att mörda en person i det kriminella nätverket Zorba.

Händelsen kopplas till Foxtrotnätverket.

Så används ”barnsoldaterna”

Bild från polisinsatsen.

Mordplanerna upptäcktes efter att en person fått syn på ett gäng ungdomar och ”fått en dålig magkänsla”, enligt Aftonbladets uppgifter.

Tumultet: ”Sprang som yra höns”

När polisen kom fram till platsen utbröt tumult och vittnen har berättat att tonåringarna ska ha sprungit åt olika håll medan poliserna jagade efter.

– Killarna har inte känt till området bra vilket har gjort att de har sprungit runt som yra höns när polisen kom. En kille tappade en skarpladdad pistol under en springjakt, säger en uppgiftslämnare till Aftonbladet.

Ett stort antal poliser deltog i insatsen, som blev tumultartad när pojkarna försökte fly.

På tisdagen meddelade Åklagarmyndigheten att fyra personer häktats, misstänkta i ärendet.

Det handlar om tre män och en kvinna. De är misstänkta för grovt vapenbrott och begärdes häktade för det brottet.

De häktade är en 18-åring, en 19-åring, en 20-åring samt en 30-åring. Flera av dem förekommer sedan tidigare i belastningsregistret.

– Jag begärde de häktade för förberedelse till mord och med medhjälp till förberedelse till mord. Det presenterades i rätten som fann att det inte uppnådde sannolika skäl, säger åklagaren Jeanette Ahle.

De misstankarna kvarstår.

– Vi jobbar brett, det kan vara så, säger Jeanette Ahle.

Bild från polisinsatsen. Polisen misstänker att insatsen stoppade ett mordkommando.

Poserade med pistol

Samtidigt som insatsen pågick i Upplands Väsby fick polisen information om ett par ungdomar som befann sig på ett hotell utanför Stockholm.

På plats hittades två 14-åriga pojkar som båda var på rymmen. Pojkarna ska ha chattat om att mörda någon. I hotellrummet hittade polisen ett automatvapen och flera pistoler, enligt uppgifter.

Enligt Aftonbladets uppgifter hade polisen span på en av pojkarna då han ska ha poserat på sociala medier med en pistol på ett X2000 tåg. Det var på väg till Stockholm från södra Sverige.

Spår ledde polisen till hotellrummet där de två 14-åringarna befann sig.

I en av 14-åringarnas telefoner hittades information om att ett av morden hade beställs från Foxtrotnätverket och Rawa Majids sida, ett mord som stoppades.

14-åringarna hade tidigare fångats på en övervakningsfilm på platsen i Upplands Väsby där de andra personerna greps, enligt uppgifter.

Jeanette Ahle säger att det pågår en utredning enligt LUL paragraf 31 men vill inte gå närmare in på detaljer med hänvisning till förundersökningssekretess.

– Den avser bland annat grovt vapenbrott, säger Jeanette Ahle.

Spår tyder på att Rawa Majids gäng låg bakom mordbeställningen.

Fick inte plats på Sis-hem – kördes hem

Båda pojkarna skulle omhändertas av socialtjänsten och föras till Sis-hem. Men på grund av platsbrist kunde bara en av pojkarna tas hand om. Den andre kördes hem till sin familj igen, enligt uppgifter.

En kvinna från Gävle med kopplingar till Foxtrotnätverket är numera anhållen i fallet. Hon ska ha betalat hotellrum och resor åt pojkarna, enligt uppgifter.

Åklagaren utesluter inte fler gripanden framöver.

– Vi jobbar på bred front med att kartlägga och göra analyser. Vi har tagit vapen i beslag men jag tänker inte säga hur många eller vad det är för typ av vapen. Men vi har fler än ett vapen, säger Jeanette Ahle.

Aftonbladet har sökt de häktade personernas advokater.

”Min klient förnekar brott och han har lämnat en förklaring till varför han var på platsen”, skriver advokaten Matilda Söderlund som försvarar 20-åringen.

18-åringen nekar till brott, säger hans advokat Ingrid Elovsson. Även 19-åringen nekar till brott, uppger hans advokat Rodney Humphreys.