Vårsol byts ut mot snö- och ishalka till helgen – varningar väntas

Publicerad 2024-03-14

På lördagskvällen drar kall luft och ett ordentligt snöfall in över landet.

Snö- och ishalka väntas vilket kommer ställa till det i trafiken, enligt Lasse Rydqvist på Klart.

– Snön kan ta sig ner ända till Skåne och Blekinge, säger han.

Efter flera dagar under veckans första halva där svenskar fått njuta av vårsol på många håll i landet blir det till helgen stora omställningar.

Betydligt kallare luft drar in på lördag och söndag, och regnet går då över i snöfall på många håll i landet, enligt Lasse Rydqvist, meteorolog på Klart.

– Det hänger ihop med ett lågtryck som tar sig in på fredag morgon, som till en början kommer ge regn och många plusgrader i Götaland och Svealand, fram till lördag morgon.

Därefter kommer det snöa på bra i Svealand och på flera håll i Götaland, där snön kan nå långt söderut ända till Skåne och Blekinge, säger Lasse Rydqvist.

– Det man ska hålla ett extra öga på är att det kan snöa på rätt ordentligt i höjd med Mälardalen. Det är främst i södra och östra Svealand det ser ut att bli en hel del.

Hur länge snöfallet håller i sig är osäkert, säger Lasse Rydqvist, men det senaste är att det mesta drar undan på söndag morgon, för att sedan klarna upp.

Varningar väntas

Men det är stor sannolikhet för besvär i och med ovädret – inte minst ute i trafiken.

– Det blir problem med både is- och snöhalka. När det blåser i kombination med att det snöar får man nedsatt sikt om man är ute och kör, särskilt på lördagskvällen.

Varningar väntas. Det återstår att se vilka slags varningar, men de börjar förmodligen dyka upp i morgon, säger Rydqvist.

Mot slutet av helgen och början på nästa vecka väntar dock en ljusglimt.

På söndag och måndag väntas sol på många håll i landet av högtrycket som växer in. Det blir lägre dagstemperaturer än vad morgondagen och lördagen får, men ett stabilt väder, säger Lasse Rydqvist.

De som ställt in sig på fortsatt vårväder efter hur första halvan av veckan varit, behöver dock till helgen ställa om.

– Det är som den gamle bondepraktikern säger: Det ska ske sju bakslag innan det kan bli vår på riktigt. Vi får sätta igång att räkna bakslagen nu i mars och april, säger Lasse Rydqvist.

Följ ämnen i artikeln