Professor jämför fika på jobbet med passiv rökning

Uttalandet har lett till debatt i England

Publicerad 2023-01-26

Bullar – taskigt?

Att bjuda på fika på jobbet kan vara jämförbart med passiv rökning. Det menar Susan Jebb, professor i folkhälsa vid Oxfords universitet.

– Det är svårt att tacka nej och i nejet är mycket känslor inblandade, säger dietisten Josefine Jonasson.

I en intervju med brittiska The Times jämför professorn Susan Jebb att bjuda sina kollegor på fika med passiv rökning. Hon anser att hälsoriskerna kring vad vi äter fortfarande inte tas på allvar.

– Om det inte togs med kakor till jobbet skulle jag aldrig äta det på dagtid, men då folk tar med det, så äter jag det, säger hon till The Times.

Skapat debatt

Jebb säger också att fika och passiv rökning inte är identiska problem, men att sättet de tvingas på folk är detsamma. Uttalandet har nu skapat debatt i England, som även premiärministern Rishi Sunak gett sig in i. Han lät meddela att hans favorit är morotskaka och att han tror på folks förmåga att fatta egna beslut när det kommer till att äta kakor.

Josefine Jonasson, dietist på Wellobe.

Josefine Jonasson är dietist på Aftonbladets hälsosajt Wellobe. Hon menar att den stora faran med fika på jobbet inte bara handlar om konsumerandet av sötsaker.

– Jag tror den största faran handlar om dåligt samvete.

Att tacka nej kan vara svårt och Josefine Jonasson menar att fikarummet ofta blir en laddad plats.

– Men att tacka nej är ju inget personligt. Man tackar nej till en kaka, inte till personen som bjuder på den. Vill man inte ha fika ska man kunna säga nej utan förklaring och utan att någon tjatar.

Går att komplettera fikat

Att sluta bjuda på sötsaker och istället satsa på hälsofika tror inte Josefine Jonasson är det bästa tillvägagångssättet. Snarare borde kulturen förändras.

– Poängen med fika är ju inte kakorna, det är ju att man träffas en stund. Låt fikapausen vara en härlig stund utan värderingar där man umgås med människor man gillar. Sen går det förstås alltid att komplettera med bra alternativ som frukt eller ett gott bröd. Det ena utesluter inte det andra.