Svenskt instrument till månen i turkisk sond

TT

Publicerad 2022-10-03

Rymdforskarna är speciellt intresserade av månens permanent skuggade regioner, där det kan finnas vattenis som legat orörd i miljarder år.

Ett instrument från Institutet för rymdfysik i Kiruna ska skickas till månen, ombord på en turkisk rymdsond. Under expeditionen kommer svenska rymdforskare studera permanent skuggade regioner av månen.

Rymdinstrumentet skickas till månen ombord på den turkiska rymdsonden AYAP-1 inom de närmsta åren, skriver Institutet för rymdfysik (IRF) i ett pressmeddelande.

Under cirka tre månader kommer sonden att befinna sig i en cirkulär bana på 100 kilometers höjd ovanför månytan.

Instrumentet, som byggts i Kiruna, ger svenska rymdforskare möjligheten att studera flödet av hur laddade partiklar från solen, solvinden, växelverkar med månytan.

”Instrumentet kommer att hjälpa oss att förstå hur ämnen på månens yta varierar utifrån olika områden på månen. Vi är speciellt intresserade av permanent skuggade regioner, eftersom det där kan finnas flyktiga material som vattenis som legat orörda i miljarder år”, säger Manabu Shimoyama, forskare vid IRF och huvudansvarig för instrumentet.

Ett annat uppdrag blir att studera så kallade mini-magnetosfärer som bildas vid månens magnetiska områden. Instrumentet kommer även att undersöka hur månens mycket tunna atmosfär skapas och upprätthålls.

Månexpeditionen planeras att avslutas genom en kontrollerad hård landning på månytan.