Daniel Helldén vill ta över MP – med eller utan Märta Stenevi

Publicerad 2023-08-17

MP-toppen Daniel Helldén vill ta över Miljöpartiet efter Per Bolund.

Han vill föra in partiet på en smalare linje med fokus på klimat- och miljö – med eller utan Märta Stenevi vid sin sida.

– Varje gång ett språkrör pratar om andra frågor, så är det en förlorad möjlighet att prata om våra kärnfrågor, säger Daniel Helldén i en intervju med Aftonbladet.

Under almarnas gröna kronor på Långholmen i Stockholm sitter miljöpartisten Daniel Helldén på en parkbänk. Det före detta trafikborgarrådet, numera riksdagsledamot, vill ta ännu ett kliv uppåt i den politiska hierarkin.

Han vill leda Miljöpartiet efter att Per Bolund avgår som språkrör vid partiets kongress i november.

– Jag har som fokus att Miljöpartiet ska vara det självklara valet för alla som prioriterar klimat- och miljöfrågorna, samtidigt som vi blockerar ut högerpopulismen, säger Daniel Helldén.

– Jag känner ett stort och brett stöd från miljöpartister ute i landet för att ta den här bollen.

Daniel Helldén vill ta över MP efter Per Bolund.

”Förmåga att splittra upp oss”

MP har länge balanserat på fyraprocentspärren och kom på nåder från stödröster in i riksdagen i valet förra året. Det trots att klimatfrågan är högt prioriterad för många väljare, inte minst bland unga.

Daniel Helldén anser att en del av förklaringen till väljarnas svala inställning till partiet är att man inte sysslat med kärnuppgiften: att fokusera på klimat- och miljöfrågor framför andra politiska områden.

– Vi har haft en förmåga att splittra upp oss. Politik handlar mycket om att koncentrera och prioritera. Den viktigaste frågan vi har är klimat- och miljöfrågan och den ska vi fokusera på. Det är helt avgörande och vi måste prioritera.

– Det handlar om både i kommunikation och förhandlingar. Men varje gång ett språkrör pratar om andra frågor, så är det en förlorad möjlighet att prata om våra kärnfrågor.

Aftonbladets Fredrik Björkman och MP-toppen Daniel Helldén.

Tar över med eller utan Märta Stenevi

Delar av MP ser en möjlighet för partiet att växa om man lämnar modellen med två språkrör till förmån för en ensam partiledare. Kritikerna av dagens system, ledda av ungdomsförbundet, anser att språkrörsmodellen skapar otydlighet för väljarna om var partiet står och att det är svårare att nå ut med partiets budskap.

I mitten av september ska partiets ombud delta i en provomröstning för att pröva stödet för att gå över till en partiledare. Resultatet av testet ska ge vägledning inför höstens partikongress i november.

Hittills har övriga kandidater som aviserat att de vill ta över som språkrör, Magnus P Wåhlin, Torbjörn Nilsson och Martin Marmgren, gjort klart att de kandiderar på premissen att det rådande systemet med två språkrör fortsatt gäller.

Daniel Helldén är därmed först ut att kandidera för båda alternativen: att bli ett av två språkrör eller ensam axla ansvaret som partiledare. Väljer partiet att ändra ledarskapsmodell så blir han därmed en utmanare till Märta Stenevi.

– Jag förordar att det ska vara två språkrör. Delat ledarskap och jämställdhet är en viktig del i vår politiska ideologi, det är en del av vår själ. Skulle det nu vara så att partiet väljer att ändra det så kvarstår jag som kandidat.

Märta Stenevi.

Grön omställning som är rättvis

MP:s stora politiska projekt är en grön omställning som ska vara rättvis.

Under sin tid i regeringen 2014 till 2021 införde MP plastpåseskatten, högre skatt för fossildrivna bilar för att kunna finansiera bonus för elbilskonsumenter och en ökad inblandning av förnybara drivmedel i fossila bränslen; den så kallade reduktionsplikten.

Reformerna uppfattas av många som motsatsen till rättvis, inte minst på landsbygden där partiet generellt har ett svagt stöd.

– Man glömde bort att förklara varför många av reformerna infördes. Man måste ha en klar och tydlig berättelse om vart man ska. Vi glömde också bort att balansera dem för olika grupper i samhället, socioekonomiskt och geografiskt, säger Daniel Helldén självkritiskt.

Flygplanen flyger i tät följd över Långholmen. Daniel Helldén får något mörkt i blicken när jetmotorerna vrålar start eller landning från Bromma flygplats. I flera år har han försökt lägga ner flygplatsen, utan framgång.

Däremot lyckades hans parti införa en svensk flygskatt. Det innebar att resorna blev dyrare för vanligt folk. Är det en rättvis, grön omställning? Om inte, vad är då en sådan omställning?

– Det är när vi hanterar klimat- och miljöfrågorna och samtidigt har fokus på att det påverkar folk olika beroende på vad de har för ekonomisk bakgrund och var de bor. Om vi inte gör det får vi folk emot oss.