Domstolsanställd till gänget: Polisen lyssnar

TT

Publicerad 2023-11-22

Åklagaren beskriver systemhotande infiltration av rättsapparaten. Vännerna en naiv kvinna som utnyttjats av en man hon förälskat sig i.

På onsdagen inleddes rättegången mot domstolshandläggaren som misstänks ha läckt hemliga uppgifter till ett kriminellt gäng.

– Jag tappade bort mig själv, säger hon.

En ensamstående tvåbarnsmamma i 30-årsåldern fattar tycke för en tio år yngre man från samma område. De känner inte varandra när hon tar kontakt i sociala medier, men inleder snabbt en relation.

Hon jobbar på Attunda tingsrätt, han tillhör det kriminella Turebergsnätverket med bas i det slitna miljonprogramsområde som avspeglar sig i domstolens moderna glasfasad.

Det börjar som en spännande fling. Men när hon börjar förse mannen med hemligstämplad information om att personer i nätverket står under avlyssning övergår det i grov brottslighet. Eller en katastrof för hela rättssystemet, som åklagare Per Nichols uttrycker det.

På onsdagen inleddes rättegången i Stockholms tingsrätt, dit den flyttats av jävsskäl. Kvinnan leds in i salen iklädd en stor randig stickad tröja och döljer ansiktet för åhörarna med sitt mörka hår. Hon riskerar ett flerårigt fängelsestraff för grovt brott mot tystnadsplikten och grovt dataintrång.

”Utnyttjar dig”

Bevisningen består av avlyssnade telefonsamtal, chattar och hemlig kameraövervakning.

Chattkonversationer visar hur mannen blandar kärleksfullt språk – ”min älskling”, ”mitt hjärta” – med uppmaningar om att kolla upp personer och skicka handlingar. Kvinnan gör som han säger, ursäktar att det dröjer och frågar hoppfullt om de ska ses i helgen.

Vännerna uppmanar henne att bryta kontakten:

”Jag har ju sagt till dig att han utnyttjar dig. När skulle du börja inse det. Du är en golare för honom. Varför ser du dig själv så underlägsen?” säger en väninna i ett avlyssnat samtal.

Men hon viftar bort oron. I förhör beskriver vännerna en godhjärtad och omtänksam, men naiv, undergiven och lättmanipulerad person. Även kvinnan resonerar i förhör om bekräftelse som en drivkraft.

”Ditt lilla nätverk”

Hon betonar i förhör att hon gjort ”fel på alla sätt”, men säger sig ha agerat under hot. Enligt åklagarsidan finns dock inget som tyder på att hon varit hotad eller pressad. Inte heller på att hon haft ekonomiska incitament.

Ett par veckor efter att polisen börjat avlyssna henne tar förhållandet med mannen slut efter ett hätskt meningsutbyte där hon anklagar honom för att ha utnyttjat henne.

I ett av sina sista meddelanden skriver hon att ”för första gången undvek jag att visa ett jävligt viktigt papper jag fick i handen idag om ditt lilla nätverk”. Hon grips på väg ut från domstolen några dagar senare.

Många av kollegorna reagerar med chock. Ingen har trott att en uppskattad och betrodd kollega skulle kunna göra sig skyldig till de allvarliga brott hon står åtalad för.

”Ett svek”

I tingsrätten säger kvinnan att hon utvecklade känslor för mannen och därför inte ville lyssna på vännernas varningar.

– Jag fattar väl någonstans att han utnyttjar mig, men jag tar inte till mig det förrän långt senare.

– Jag vet att det är ett svek. Det är pinsamt och jag ångrar det såklart, men jag kan inte göra saken ogjord.

Hon nekar till grovt brott mot tystnadsplikten och grovt dataintrång, men erkänner dataintrång av normalgraden och delvis även brott mot tystnadsplikten av normalgraden.

”Möjliggörare” som kvinnan uppges vara av stort intresse för kriminella nätverk, och enligt polisen har nätverkens försök att infiltrera rättsvårdande myndigheter ökat.

Rättegången avslutas på torsdagen.