Man åtalas för mordet på kvinnan på Kungsholmen

Nekades hjälp dagen före dådet

Publicerad 2024-01-10

Mannen fångades på bild på tunnelbanan.

Polisen hittade 76-åringen död i lägenheten på Kungsholmen.

Nu åtalas en 23-årig man för mord.

Han ska gått in i hennes olåsta hem och mördat henne med en kruka och kniv.

Bara en dag tidigare nekades mannen hjälp på beroendeakuten i Stockholm.

I början av oktober larmades polisen till en 76-årig kvinnas lägenhet på Kungsholmen i centrala Stockholm. Hennes anhöriga hade slagit larm då de inte fått tag i henne.

När polisen kom dit var kvinnans dörr olåst. Sedan gick de rakt in i en mordscen.

På vardagsrumsgolvet låg kvinnan död i en blodpöl. Bredvid henne låg en krossad blomkruka och på en stol låg en blodig kniv och en tröja.

Skrevs inte in på beroendeakuten – mördade en dag senare

I en sopkorg i närheten av bostaden hittades även en Willyspåse med ett par blodiga jeans och strumpor i. De hittade även mediciner med kvinnans namn på, några tv-kontroller, en blodig keramikskärva samt hennes hemnyckel.

Bara en dag senare upptäckte polisen att någon använde kvinnans betalkort. Bland annat såg de att personen använt kortet till att betala en taxi och en SL-biljett.

Polisen kollade upp vilka tider som kortet använts, var och vilka övervakningsfilmer som fanns på platserna. En ung man fångades på bild både vid tunnelbanan och i en taxi.

Hans tröja hittades i lägenheten bredvid det misstänkta mordvapnet.

Mannen, som är 23 år gammal, söktes sedan upp och greps. Det visade sig att han hade försökt skriva in sig på beroendeakuten en dag före mordet, men nekats och ombetts att åka till sin hemkommun Uppsala för att få hjälp där i stället.

En dag senare stoppades han av polis då han uppträdde märkligt och misstänktes vara påverkad av narkotika. Efter några timmar släpptes han dock ut igen från arresten.

Senare samma kväll gick han in i kvinnans lägenhet där han ska ha mördat henne.

Bara en dag senare, den 9 oktober, sökte han sig återigen till beroendeakuten där han då skrevs in.

Valde lägenheten av en slump

I mannens journaler framkommer det att han är hemlös och har missbruksproblem.

Varför han gick in i den äldre kvinnans lägenhet är dock oklart. De var inte bekanta med varandra. I det som framkommer i förhören med mannen verkar det snarare handla om en tragisk slump att han gick in i just hennes lägenhet den kvällen.

I förhören framkommer det också att mannen är paranoid. Kvällen som han mördade kvinnan ska han ha gått runt på Kungsholmen och försökt gömma sig från folk som han trodde jagade honom.

Mannen grips av polis.

Under sin flykt såg han hur en port öppnades. Han skyndade sig in innan den stängdes.

– Så tittade jag på den här porten till byggnaden och tänkte att i fall någon person går in där så kan jag bara gå in efter den här personen. Och inne på byggnaden kan jag fortsätta och gömma mig. En person gick in där och så försökte jag skynda mig efter personen, säger 23-åringen.

Därefter gömde han sig i trapphuset i tron att han fortfarande var jagad. Sedan uppger han att ”känslorna inombords gav honom råd om vad han skulle göra”.

– Jag måste ta mig in i den här lägenheten och gömma mig där. Så jag gick fram till dörren och kände på den. Det var inte låst och då öppnade jag den, alltså dörren till lägenhet och gick in. Och så gick jag in på köket och stängde ju dörren till köket och ställde en stol bakom dörren, säger han.

I lägenheten fick han sedan syn på den 76-åriga kvinnan. I tron att även hon jagade honom gav han sig på henne med en kniv som han hittat i lägenheten, hävdar han i förhör.

– Den enda tanken jag fick i huvudet var att den här personen är en av de personerna, och där fick jag tanken att om jag håller i den här stora kniven, i handen så att säga, så får den här personen se kniven så blir personen rädd, fortsätter han.

Åtalas för mord

I slutet av december åtalades 23-åringen för mordet på kvinnan. I åtalet yrkar åklagaren på att mannen ska bli utvisad om han döms.

Mordet har lämnat kvinnans anhöriga i sorg.

”Hon var älskad och är väldigt saknad”, har en anhörig tidigare sagt till Aftonbladet.

Följ ämnen i artikeln