Ryssland: Kärnvapenövning inledd

TT

Publicerad 2024-05-21

Rysslands president Vladimir Putin.

Ryssland har inlett en övning med taktiska kärnvapen, meddelar det ryska försvarsdepartementet.

Övningen sker i landets södra militära distrikt, nära Ukraina, och sägs vara ett svar på ”hot” från väst.

Försvarsdepartementet uppger att övningarna ska testa ”beredskapen” av deras ”icke-strategiska kärnvapen . . . för att säkra den territoriella integriteten och suveräniteten av den ryska staten”.

Ryssland meddelade tidigare i maj att landet kommer att genomföra en övning med taktiska kärnvapen.

Övningarna hålls i det södra militärdistriktet, som innefattar den annekterade ukrainska Krimhalvön och ryska områden öster om Svarta havet och Ukraina. Det framgår inte specifikt var övningarna hålls.

”Första fasen”

Enligt försvarsdepartementet är det ”första fasen” av övningarna som inletts.

Departementet har publicerat bildmaterial som visar robotar som förs till ett fält där avfyringssystem förbereds.

Övningarna beskrivs från ryskt håll som ett ”svar på provokativa uttalanden och hot”.

Frankrikes president Emmanuel Macron har tidigare sagt att han inte utesluter möjligheten att skicka soldater till Ukraina. Och Storbritanniens utrikesminister David Cameron har sagt att Ukrainas militär kommer att kunna använda brittiska långdistansvapen för att nå mål i Ryssland.

Putin har hotat

Det ryska maktcentret Kreml har tidigare förkastat kommentarerna som farliga och betonat att de ytterligare spär på spänningarna mellan Ryssland och försvarsalliansen Nato.

Putin har upprepade gånger sedan Ryssland inledde sin fullskaliga invasion av Ukraina för mer än två år sedan hotat väst med kärnvapen, vilket har mötts av skarp kritik från väst.

Taktiska kärnvapen är i regel mindre laddningar som kan bestycka exempelvis en konventionell kryssningsrobot, som kan bäras av vanliga stridsflyg. Detta i motsats till strategiska kärnvapen som kan skjutas mellan kontinenter.