Polis brevväxlade med gängkriminell – fick jobb på Brå

Publicerad 2024-04-29

Flera poliser har tvingats sluta efter att ha klassats som säkerhetsrisker.

De har sedan kunnat gå vidare till jobb på andra myndigheter, visar en granskning från DN.

”Aina kommer länka in mig i Foxtrot”, skrev en utredare i ett brev till en gängkriminell, som tidningen tagit del av.

DN:s granskning av läckorna inom polisen fortsätter. De har tidigare visat hur gängkriminella använder sig av dejtingappar för av värva infiltratörer inom myndigheten.

Men flera poliser som fått sluta efter att ha klassats som säkerhetsrisker har sedan gått vidare till jobb på andra myndigheter, som Domstolsverket, Försäkringskassan och Sis-hem.

Brevväxlade med gängkriminell

En utredare i Mellansverige ska ha förhört Foxtrotledaren Rawa Majids kusin efter misstankar om att han dirigerade vapenaffärer från Kumlaanstalten. Det handlade bland annat om vapnet som användes vid mordet på tolvåriga Adriana.

I hemlighet hade de en kärleksrelation och brevväxlade intensivt.

”Finns det någon chans att jag kan få en sån där häftig guldring som tidningarna skriver att vissa har? Haha. [...] Aina kommer länka in mig i Foxtrot. Den grönaste gumman ever. Hahaha,” skrev hon i ett av breven, som tidningen tagit del av.

Kvinnan dömdes 2023 för dataintrång. Men under pågående utredning sade hon upp sig och fick nytt jobb på Brottsförebyggande rådet (Brå), utan säkerhetsprövning. Där arbetade hon i ett projekt mot grov organiserad brottslighet.

Det dröjde flera månader innan kvinnan tvingades sluta, efter att polisen slagit larm. Hon ska då ha fått fyra månadslöner av Brå.

”Handlar om att bygga relationer”

En gängkriminell som tidigare intervjuats i granskningen ska ha inlett en relation med en kvinnlig polis i syfte att få insyn i myndighetens arbete.

– Det handlar om att bygga relationer. Jag såg hur polisen jobbade mot oss och då tänkte jag att det vinnande konceptet är att jobba likadant tillbaka mot dem, säger mannen till DN och menar att han i dag lämnat kriminaliteten bakom sig.

Kvinnan dömdes för dataintrång och fick lämna polisen 2021 eftersom hon inte kunde placeras i säkerhetsklass.

Därefter gick hon till annan myndighet med tillgång till hemliga register, där hon jobbar kvar än i dag.