Vildsvinsfamiljens öde väcker ont blod i Rom

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Vildsvin. Djuren på bilden har inget med händelsen att göra. Arkivbild.
Foto: Ingvar Karmhed/SvD/TT
Vildsvin. Djuren på bilden har inget med händelsen att göra. Arkivbild.

NYHETER

Ljudet av klövar mot gatsten byttes plötsligt mot ekande skott – sedan låg sju döda vildsvin inför allmän beskådan i centrala Rom. Men hanteringen av de vilda djuren får nu kritik.

– En kallblodig avrättning, säger djurrättsorganisationen Leidaa.

En vildsvinshona och hennes sex ungar gick under natten mot söndagen på strövtåg i Italiens huvudstad Rom. Djuren tog sig hela vägen fram till mikronationen Vatikanstaten innan de stötte på patrull.

Efter en lång jakt ringade polis till slut in vildsvinsfamiljen i en lekpark ett stenkast från Peterskyrkan. Insatsen följdes av många nyfikna ögon då både barnfamiljer och äldre vistades i parken.

Sedan ekade skott – och hela vildsvinsfamiljen låg död på marken.

"Kallblodig avrättning"

– Det som hände under natten var en kallblodig avrättning, säger Michela Vittoria Brambilla på den italienska djurrättsorganisationen Leidaa till tidningen Corriere della Sera.

Jakten på vildsvinen pågick i nära tre timmar. Brambilla anser att det är en tidsram som borde ha möjliggjort en fredligare hantering av de bökande besökarna.

– När jag fick höra om vad som höll på att hända så ringde jag genast Nicola Zingaretti (ordförande för Demokratiska partiet) och genom honom fick jag höra att lekparken tillhör kommunen och att det inte borde vara något problem att fånga in djuren där, fortsätter hon.

– Trots det så gav kommunens miljöansvarige, Marcello Visca, ordern om att skjuta.

Stängsel lurar djur

Femstjärnerörelsens miljötalesperson Daniele Diaco kritiserar även han hanteringen av vildsvinsfamiljen.

– Vi är det parti som alltid visat motstånd mot att vilda djur avlivas på detta sätt, skriver Daniele Diaco på Facebook.

– Regionen har inte bara brustit i hantering av händelsen, de har även struntat i att åtgärda problemet med att vilda djur leds in i bebyggda områden till följd av stängsel och avspärrningar, fortsätter han.

Varken Roms kommun eller regionen Lazio har kommenterat händelsen.

Publicerad:

LÄS VIDARE