Förbud för aktiviteter med Navalnyjkoppling

TT-Reuters

Publicerad 2021-04-26

Protester i Moskva härom veckan till stöd för den fängslade ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyj.

De får inte organisera protester eller delta i val. Politiska aktiviteter som har koppling till den fängslade ryske regimkritikern Aleksej Navalnyj förbjuds, meddelar en rysk domstol.

Det innebär att grupper som stödjer oppositionsledaren eller antikorruptionsstiftelsen FBK, som han grundat, inte får publicera material på internet, ordna demonstrationer eller vara aktiva i eller kring val.

Beslutet fattades av en domstol i Moskva, efter yrkanden från statsåklagare. Det är tillfälligt och gäller till dess att en annan domstolsförhandling är avgjord – som rör huruvida Navalnyjs organisationer ska stämplas som extremistiska och därmed förbjudas.

Några timmar efter beskedet meddelade Navalnyjs nätverk att de inte längre kommer att publicera information i sociala nätverk.

"Tyvärr kan vi inte längre arbeta i det format vi tidigare gjort", skriver St Petersburg-kontoret på den krypterade tjänsten Telegram.

"Det är inte säkert för våra anställda och anhängare."

Den ryska domstolens beslut fördöms av Tyskland. Förbundskansler Angela Merkels talesperson Steffen Seibert kallar agerandet "oförenligt med lag".

Aktivisten, juristen och bloggaren Navalnyj har gjort sig känd för sin skarpa kritik mot president Vladimir Putin och för sitt arbete mot korruption.

Tidigare i år dömdes han till tre och ett halvt års fängelse för brott mot reglerna för en tidigare villkorlig dom om förskingring. Regimkritikern hade låtit bli att anmäla sig hos sin övervakare när han låg i koma i Tyskland efter att ha förgiftats med nervgiftet novitjok. Han har även åtalats för andra brott, anklagelser som hans anhängare beskriver som politiskt motiverade.

Den 31 mars inledde Navalnyj en hungerstrejk i det fängelse utanför Moskva där han hålls. I förra veckan avbröt han den sedan hans hälsotillstånd försämrats kraftigt.

PODD Vad händer om Navalnyj dör?

Aftonbladet Daily med Wolfgang Hansson, utrikespolitisk kommentator.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen