Så kan Löfven komma till makten – hennes röst är avgörande

Publicerad 2021-06-24

Amineh Kakabaveh ville inte fälla regeringen – nu kan hon avgöra nästa statsministers öde.

Hennes röst kan vara den enda som behövs för att Stefan Löfven ska kunna återta makten.

– Om det skulle komma till det alternativet kan hennes röst avgöra, säger statsvetaren Magnus Hagevi.

Amineh Kakabaveh lämnade Vänsterpartiet i augusti 2019. Det bara en dag efter att partisekreteraren Aron Etzler berättade att det verkställande utskottet tänkte utesluta henne ur partiet.

Sedan dess har hon varit politisk vilde i riksdagen.

Under misstroendeomröstningen i måndags gick Amineh Kakabaveh emot Vänsterns linje, samma linje som även M, KD och SD hade, om att fälla regeringen.

Enligt Amineh Kakabaveh var en fälld regering detsamma som en röst på Sverigedemokraterna, vilket hon tydligt ville ta avstånd från. Hon markerade sin ståndpunkt genom att lägga ner sin röst i måndagens omröstning.

– Min röst kanske inte är avgörande nu, men den kan komma att bli avgörande senare, sa hon innan misstroendeomröstningen.

Och som det ser ut nu kan hennes röst faktiskt bli avgörande. Det säger Magnus Hagevi, statsvetare vid Linnéuniversitet i Växjö, något som även DN rapporterat om.

– Om man skulle komma till en statsministeromröstning, då kan hennes röst bli avgörande ja.

Efter måndagens besked har Stefan Löfven två alternativ. Antingen kan han utlysa ett extraval eller entledigas. Det senare skulle innebära nya talmansrundor och så småningom även en ny statsministeromröstning.

Det är också vid det andra alternativet som Amineh Kakabavehs röst kan avgöra vem som leder Sverige fram till nästa riksdagsval.

Behöver 175 mandat

För att en statsminister ska kunna släppas fram krävs det att en majoritet av riksdagens 349 ledamöter inte röstar nej till kandidaten.

På onsdagen meddelade Annie Lööf att C stryker frågan om fri hyressättning för nyproduktion.

Beskedet skulle kunna göra det möjligt för S att bilda ett nytt samarbete med C, MP och V, enligt Magnus Hagevi. En sådan koalition skulle innebära 174 mandat – men med Kakabavehs röst blir mandaten 175, vilket är just så många röster som krävs för att Löfven ska återfå makten.

Men för att ett sådant samarbete ska kunna bli verklighet, krävs det att Annie Lööf går med på ett avtal utan Liberalerna, men med Vänsterpartiet i stället.

– Det är svårt att spå i en spåkula, men om Stefan Löfven ska kunna samla ihop sin gamla koalition, men utan Liberalerna, då måste Annie Lööf också ge upp Liberalerna. Då kan de i stället söka stöd av Vänsterpartiet. Sedan måste också de så kallade vildarna rösta för att det ska bli verklighet, säger Magnus Hagevi.

Finns fler som kan hindra Löfven

Sedan finns det ett ytterligare hinder som kan sätta stopp för Löfven att återta makten. Centerpartisten Helena Lindahl röstade nej till Stefan Löfven som statsminister 2019, vilket innebar att hon då gick emot sitt partis linje.

Om samma sak händer igen, kan även hennes röst avgöra i en statsministeromröstning.

– Det skulle kunna vara möjligt, men det är väldigt ovanligt att man går emot sin partiledare om det handlar om en så stor fråga som regeringsmakten, säger Magnus Hagevi.

Stefan Löfven har till på måndag på sig att meddela besked om ett extraval.

Amineh Kakabaveh

Svarar inte hur hon kommer rösta

Amineh Kakabaveh vill inte säga hur hon kommer rösta om det blir en ny statsministeromröstning.

”Det finns mycket oklarhet”, skriver hon i ett mejl till Aftonbladet.

Hon fortsätter vidare:

”Centern vill sänka skatterna, och vem ska då betala välfärden, inte minst i resurssvaga kommuner? Kommer staten ge statligt stöd för att stärka välfärden, vården, omsorgen, skolan, bostadsbyggande( hyresrätter för vanliga människor). Vi hade problem förre pandemin - och därför under pandemin har de äldre dött i tusentals”.

Hon avslutar med att skriva att hon hoppas att Centerpartiets förslag om skattesänkningar ska innebära sänkningar för pensionärer, och ”inte för de som redan har stark köpkraft”.