Arla: Brist på grädde och smör i vår

Publicerad 2017-01-24

Brist på grädde – och smör – i vår.

Att fler vill ha svensk grädde och svenskt smör och nu räcker inte mjölken till längre.

– För första gången på hundra år har vi nu för lite mjölk för att kunna få fram tillräckligt med grädde, säger Patrik Hansson, vd för Arla till DN.

Den svenska mjölkproduktionen minskar för varje år - samtidigt ökar efterfrågan på feta mejerivaror, med svenskt ursprung.

En ekvation som inte går ihop.

Nu varnar mejerijätten Arla för att gränsen är nådd.

– Med mindre mjölk finns det mindre fett från mjölken att tillgodose konsumenternas behov av feta mejeriprodukter, säger Patrik Hansson.

I vår kommer Arla inte längre att kunna leverera tillräckligt med grädde och smör till butikerna.

Höjda priser

Bristen kommer att bli uppenbar för konsumenterna lagom till påsk, enligt Arlas vd Patrik Hansson.

Det kan också att leda till högre priser på de feta mejeriprodukterna - men om och i så fall hur mycket man kommer att höja priserna kan Arla av konkurrensskäl inte avslöja,

På vintern är mjölken, som grädden och smöret görs av, inte lika fet som under sommarhalvåret, men hittills har mejerierna lyckats balansera tillgång och efterfrågan.

– Nu har vi kommit till en punkt där ekvationen inte går ihop längre, säger Patrik Hansson.

Det är första gången på över hundra år.

”Smörberget” borta

– Historiskt har man pratat om ”smörberg” och ”smöröverskott”, nu suger vi ut varenda gram svenskt fett som vi kan få ur den svenska mjölken och det räcker ändå inte till.

Och bristen kommer inte att gå över.

– Det är inte en säsongseffekt eller ett övergående problem utan ett permanent underskott.

Patrik Hansson tror dock inte att vi konsumenter kommer att bli utan smör och grädde.

– Men om inte får igång mer mjölkproduktion i Sverige kommer man att på sikt få vänja sig vid att en större del av konsumtionen kommer att vara av utländsk grädde och utländskt smör.

Två kilo mer per år

I dag sätter svenskarna i sig 2 kilo mer grädde per person och år än för tio år sedan – 12,6 kilo förra året jämfört med 10,6 kg 2005. Och ett kilo mer smör, 2,3 kilo jämfört med 1,3 kilo.

Under samma tid har mjölkproduktionen minskat med en tiondel.

Norrmejerier har samma problem som Arla att få fram feta mejeriprodukter, enligt DN.

Och Siaglass, som marknadsför sin glass som svensk och är beroende av svensk grädde, har redan märkt av bristen på grädde.

– Priset på grädde har gått upp 25–30 procent. För konsumenterna kommer vår glass att bli i genomsnitt 12 procent dyrare, säger Stefan Carlsson, marknadschef på Siaglass.

Efterlyser debatt

Lösningen är förstås att öka svensk mjölkproduktion – och det är det Arla vill uppnå genom att gå ut och varna.

– Det vi förespråkar är att man aktivt går ut och för en debatt om hur man ökar svensk mjölkproduktion i sin helhet och där vill vi med politiska åtgärder och livsmedelsstrategier gå ut och skapa förutsättningar för den debatten, säger Patrik Hansson

– Våra bönder måste få självförtroende att våga satsa och investera i utökad mjölkproduktion och känna säkerhet i att det är en långsiktig vettig investering för dem.

– Kanske vågar man också ta ordet export i sin mun.

Följ ämnen i artikeln