Klimatförändringar kan försvinna ur den 16 år gamla lagen i Florida

Publicerad 2024-04-30

Delstaten Florida ligger i farozonen för stigande havsnivåer och extremväder.

Nu kan en 16 år gammal lag med klimatförändringar som prioritet försvinna.

Översvämningar på West Perimeter road i Fort Lauderdale den 13 april 2023, den här gången på grund av kraftiga regn.

Lagförslaget väntar på att undertecknas av republikanske guvernören Ron DeSantis. I det skulle termen ”klimatförändringar” strykas från stora delar av delstatens lagstiftning till förmån för energikostnad och tillgänglighet, skriver nyhetsbyrån AP.

”Skyddar konsumenter”

Policyn om klimatförändringar drevs igenom av dåvarande guvernören Charlie Crist som gjorde sig ett rykte att vara en republikan som kämpade för att främja förnybar energi framför fossila bränslen. Nu ser det ut att ändras.

– Vi skyddar konsumenter, vi skyddar konsumentprissättningen, vi skyddar dem med stor tillförlitlighet och vi skyddar för att se till att vi inte har brist på energisäkerhet i vår delstat. Det är dit vi rör oss när det gäller våra policys, sade den republikanske representanten Bobby Payne enligt nyhetsbyrån.

”Går åt fel håll”

Lagförslagets kritiker säger att det inte är rätt tidpunkt att backa om klimatpolitiken. En av dem är Crist, som nu har bytt parti till Demokraterna.

– Det är en besvikelse att se att det går åt fel håll, särskilt när Florida, med vår kustlinje, förmodligen är mest sårbar för stigande havsnivåer. Jag menar, om vi inte tar itu med det – vem kommer att göra det? Det gör ont i mitt hjärta, sade Charlie Crist.

Florida är känt för sitt platta landskap och Miami ligger bara två meter över havsytan.