Här är svenskarna som kan få EU:s toppjobb

Maria Davidsson/TT

Publicerad 2024-06-14

En ny svensk EU-kommissionär ska snart utses.

En ny svensk EU-kommissionär ska snart utses. Kan det bli EU-minister Jessika Roswall, en tidigare statsminister eller KD-ledaren Ebba Busch?

Än så länge finns svaret bara i statsminister Ulf Kristerssons huvud.

Som vanligt kokar Bryssel av rykten när det handlar om toppjobb. Här är ett smakprov på vilka svenskar det pratas om som ny kommissionär.

EU-minister Jessika Roswall (M), ett känt ansikte sedan Sverige var EU-ordförande våren 2023.

Migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M), anses ha gjort ett bra jobb med EU:s migrationspakt under svenska ordförandeskapet. Men Sverige lär inte få migrationsfrågor igen.

EU-parlamentariker Tomas Tobé (M), förhandlade tung del av migrationspakten för parlamentets räkning.

Finansminister Elisabeth Svantesson (M), ett namn som dykt upp på senare tid.

Handels- och biståndsminister Johan Forssell (M), särskilt om Sverige får handels- eller konkurrensfrågor, känd sedan EU-ordförandeskapet.

Tidigare stats- och utrikesminister Carl Bildt (M), nämns alltid på listor över svenska politiker.

M:s partisekreterare, tidigare försvarsminister Karin Enström, nämns av moderater på hemmaplan.

Tidigare statsminister Fredrik Reinfeldt (M), stort kontaktnät, vilket kan ge tung portfölj. Men Reinfeldt är omstridd i M.

Närings- och energiminister Ebba Busch (KD), men vill M släppa topposten till KD? Reinfeldt utsåg dock Cecilia Malmström (L).

Stortrivs i EU

I slutet av maj fick Ebba Busch frågan om hon vill bli EU-kommissionär av TT:s och SR:s reportrar i Bryssel.

– Jag tycker att det är fantastiskt viktigt med EU-samarbetet och stortrivs med hantverket som är vid ministerrådsmötena, men jag är otroligt tacksam över att vara partiledare för KD och känner att jag har mycket kvar att göra i Sverige, sade Busch då.

Klart är att Sveriges nuvarande kommissionär, socialdemokraten Ylva Johansson, måste sluta i höst. Trots att Ulf Kristersson uppskattar hennes jobb som ansvarig för EU:s migrationspolitik, vill han byta ut henne. Hittills har aldrig en svensk EU-kommissionär varit moderat.

Svensk önskelista

När kommissionens ansvarsområden ska fördelas brukar konkurrenskraft, handel, utvidgning och migration stå högst upp på Sveriges önskelista. Ekonomiskt tunga poster går bort, eftersom Sverige inte är ett euroland.

Så hur ser kravlistan på en EU-kommissionär ut?

Helst ministererfarenhet – ju tyngre minister, desto större chans på tung portfölj – brett kontaktnät och skicklig förhandlare. Skadar inte om personen är bekväm med att tala engelska, och gärna fler språk.

ANNONS