IS tar på sig knivattack i Jerusalem

Av: TT-AFP-Reuters

Publicerad:
Israeliska poliser invid en av de tre angripare som sköts ihjäl utanför Jerusalems gamla stad.
Foto: Mahmoud Illean/AP/TT
Israeliska poliser invid en av de tre angripare som sköts ihjäl utanför Jerusalems gamla stad.

NYHETER

Både terrorgruppen Islamiska staten (IS) och palestinska grupper har tagit på sig ett dubbelattentat utanför Jerusalems gamla stad i går.

En 23-årig israelisk polis avled av knivskador.

Dubbelangreppet utfördes av tre personer: två män som öppnade eld och en tredje som knivhögg polisen. Alla tre sköts ihjäl av israelisk polis.

Det är enligt medier i regionen och organisationen SITE, som följer terrorgrupper på nätet, första gången som IS uttryckligen tar på sig ett attentat i ett område som Israel kontrollerar. IS har namngett tre bröder som förövare – men både den israeliska säkerhetstjänsten Shin Bet och palestinska källor uppger helt andra namn.

Den palestinska islamiströrelsen Hamas räknar en av de tre till sina anhängare och hävdar att de två andra var medlemmar av Folkfronten för Palestinas befrielse (PFLP). PFLP – en gammal grupp, bildad långt före islamistgrupperna – ger samma besked.

Dubbelattacken utfördes vid Damaskusporten, norra ingången till Jerusalems gamla stad. Gamla stan och kvarteren närmast Damaskusporten ockuperas av Israel sedan kriget 1967. Det är nära till västra Jerusalem, och Damaskusporten nyttjas av både judar och palestinier, inte minst när de är på väg till bön vid de heliga platserna i stadskärnan.

Fredagsbönen vid al-Aqsa-moskén drar mycket folk under ramadan. Även Israels bevakning utökas.

Publicerad: