Påven vill ge dödssjuka Charlie, 1, vatikanskt pass

Av: Petter J Larsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Lilla Charlie, 11 månader, är döende.

Sjukhuset vill sluta vårda honom – men hans föräldrar vägrar ge upp.

Donald Trump och påve Franciskus har erbjudit hjälp.

– Det undersöks om Charlie kan få vatikanskt medborgarskap, säger en källa i Vatikanstaten till The Sun.

1 av 4 | Foto: Privat/AP
Chris Gard och Connie Yates med deras son Charlie, 11 månader) Gard på Great Ormond Street Hospital, i London.

Charlie Gard, 11 månader, ligger för döden på ett sjukhus i London. Han har en sällsynt mitokondriell sjukdom – vilket gör att han varken kan se, höra eller röra sig. En maskin håller honom vid liv, men eftersom hans tillstånd inte förbättras kan sjukhuset snart komma att stänga av den. Detta har fått föräldrarna Connie Yates och Chris Gard att protestera.

– Hur kan det vara lagligt att avsluta Charlies liv om det finns en chans? Det handlar om hans intressen att få en chans att leva, säger Connie i tv-programmet ”Good morning Britain”.

Pojkens öde har engagerat tusentals privatpersoner – samt påven och USA:s president Donald Trump. Efter de massiva protesterna har sjukhuset gått med på att låta brittiska riksrätten ompröva beslutet att stänga av maskinen som hjälper Charlie att andas.

Domstol gav avslag

Föräldrarna fick avslag i Europadomstolen när de först ville överklaga domen att stänga av den livsuppehållande maskinen. Efter det har paret kämpat för en sista önskan; att få ta med sin son ut ur sjukhuset så att Charlie kan dö hemma. Även detta har sjukhuset på Great Ormond Street nekat dem, med hänvisning till domen.

Sjukhuset menar att det bästa för Charlie är att andningsmaskinen stängs av och att läkarna ska gå över till att ge honom vård i livets slutskede.

Charlie Gard, 11 månader
Foto: Family handout / TT
Charlie Gard, 11 månader

Ett besked som föräldrarna inte accepterar.

– Varje dag har vi lovat vår lille pojke att vi ska ta hem honom, för vi har tänkt att det är ett löfte vi kan hålla, säger Connie i en video som paret spelat in, sittande i Charlies säng.

– Vi vill ge honom ett bad, vi vill sitta med honom i soffan, vi vill sova med honom, vi vill lägga honom i vaggan som han aldrig fått sova i, säger Chris medan han kämpar för att hålla borta tårarna.

Nu ska domen alltså prövas igen, i brittiska High court. Det skriver sjukhuset i ett pressmeddelande.

Donald Trump erbjuder hjälp

Föräldrarna är långt ifrån ensamma i sin kamp för Charlies liv. Utanför sjukhuset demonstrerar folk, hashtaggarna #CharlieGard och #Charliesfight trendar på Twitter – och den lille pojken har blivit en snackis som fått stöd från kända och okända personer världen över.

”Om vi kan hjälpa lilla #CharlieGard, som våra vänner i Storbritannien och påven, så skulle vi gärna vilja göra det”, twittrade Donald Trump i måndags.

Vita huset har varit i kontakt med både familjen och Storbritanniens hälsominister Jeremy Hunt, skriver Daily Mail. Enligt tidningen har Trump ”en väldigt bra förståelse för fallet”.

Storbritanniens premiärminister Theresa May hänvisar till Great Ormond Street-sjukhuset och menar att hon inte kan göra någonting i fallet.

Vita huset har begärt en timmes ensam diskussion med May under G20-mötet i dagarna – och Downing Street ska ha förberett May på att frågan om Charlie ska komma upp.

– Presidenten är djupt rörd av den hjärtekrossande situation som Charlie Gard och hans föräldrar står inför, säger en källa i Vita huset till Daily Mail.

– President Trump har inte på något sätt velat pressa familjen. Men han vill att de ska veta att han är villig att bistå med hjälp om de skulle behöva någon.

Påve Franciskus har också visat sitt stöd - och erbjudit pojken sitt påvesjukhus vid Vatikanen. ”Att försvara mänskligt liv, framförallt när det är skadat av sjukdom, är en uppgift av kärlek som Gud anförtror oss alla med”, twittrade påven.

Påven ska vara redo att ge Charlie ett vatikanskt pass och den italienska utrikesministern har ringt sin brittiska motsvarighet, Boris Johnson, för att erbjuda sitt stöd vid en eventuell flytt.

– Det hade varit något som aldrig tidigare skett om Charlie fått medborgarskap men det undersöks, säger en källa i Vatikanstaten till The Sun.

– Lagliga parameter hindrar honom från att flyttas och få vård utomlands. Om det går att överkomma så borde det göras.

I ett uttalande säger Vatikanstaten att ”Den heliga fadern följer med kärlek och närhet fallet med Charlie Gard och uttrycker närhet med hans föräldrar. Han ber för dem och hoppas att deras vilja att stötta och ta hand om deras barn in i slutet inte bortses från.”

”Stödet har gett oss hopp”

Föräldrarna har sagt att de lever i ett helvete, men är tacksamma för allt stöd.

– Stödet från påven och presidenten har gett oss hopp. De är traditionella män som tror på familjen. De tror på vårt fall och förstår varför vi fortsätter att kämpa så hårt för Charlie, säger mamma Connie till Daily Mail.

I morse avslöjade Connie att de kommer att pröva en ny slags medicin. Fem läkare från olika platser över hela världen har gett Charlie 10% chans att må bättre om han tar läkemedlen som ska flygas in från USA. Enligt mamman har två barn med en liknande åkomma ”kunnat leva normala liv” efter att de tagit medicinen.

– Charlie lider inte, säger hon till Daily Mail.

– Allt vi vill ha är två eller tre månader för att veta om detta fungerar. Det finns möjligheter för honom att bli en helt normal pojke men vi vet inte - för man vet inte förrän man provat.

Publicerad: