Så ska moskén se ut

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-11-06

Saudiarabien går in med 44 miljoner

Den nya moskén i Hisingen är en blandning av skandinavisk stil och traditionell moskéarkitektur. Illustration: Arkitektstudion AB.

Här är bilden av nya moskén på Hisingen.

Första spadtaget tas i vår.

Ritningarna på den nya moskén har godkänts av Sveriges muslimska stiftelse. Byggnaden är uppdelad i två husvolymer med en minaret som föreslås bli 25 meter hög.

Arkitekten bakom förslaget är göteborgaren Björn Sahlqvist.

– Arkitektoniskt är det en blandning mellan skandinavisk stil och traditionell moskéarkitektur, säger han.

Den saudiska staten som står för merparten av finansieringen, förhandlar just nu med olika entreprenörer. Men hittills har bara en offert kommit in.

– Vi hoppas naturligtvis på att det blir en svensk byggherre, säger Ahmed Mohammed, styrelseledamot i Sveriges Muslimska stiftelse.

Börjar byggas till våren

Den planerade byggstarten för den första etappen är våren 2008.

Bygglovet blev klart redan för 16 år sedan men det var först i april i år – när det blev klart med finansiering från Saudiarabien – som planerna kunde ta fart på allvar.

Det är första gången som ett moskébygge i Sverige finansieras av en annan stat. Saudiarabien går in med närmare 44 miljoner kronor i bygget. Den totala kostnaden beräknas landa på drygt 50 miljoner.

Kritik mot saudisk sponsring

Kritiker menar att de saudiska myndigheterna köper sig inflytande över Göteborgs muslimer och att Sverige muslimska stiftelse hamnar i en beroendeställning.

– Det är klart – ju mer man kan finansiera själv, desto mer egenstyrning har man. Men än så länge har det bara funnits formella krav från saudierna, inte några religiösa, säger Åke Sander, docent i religionsvetenskap på Göteborgs universitet.

Saudierna har bland annat krävt att moskén ska vara inbjudande för både muslimer och icke-muslimer.

Vem som får den viktiga posten som imam för den nya centralmoskén är ännu inte klart.

Moskén beräknas vara klar 2009.