Här är de miljöbäst

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-05-05

Kristianstad nummer 1 på klimatarbete

MILJÖVÄKTARE Räddningstjänsten i Kristianstad är redo med pallbarriärer och spadar när nästa översvämning kommer. ”Det måste vara skönt för invånarna att veta att vi är rustade”, säger Joakim Norlander (t v), här med kollegan Mattias Nordström.

KRISTIANSTAD

Joakim Norlander och Mattias Nordström är redo att stoppa nya översvämningar.

De bor i staden som både går till attack mot klimatförändringen – och försvarar sig mot den.

Det behövs, med tanke på att Sveriges lägsta punkt finns här – 2,41 meter under havet.

2002 höll stora delar av Kristianstad på att översvämmas av Helgeån. I sjutton veckor arbetade hundratals personer med att förstärka den gamla vallen vid Hammarsjön, som delvis torrlades på 1800-talet för att bli stadsmark.

Dålig plats för en stad

Nu byggs en mil nya skyddsvallar. De ska stå emot både en vårflod på 500 kubikmeter i sekunden och en tillfällig höjning av Östersjön med två meter. Ett scenario som blir allt troligare när klimatförändringen ökar vinternederbörden och höjer havet.

– I dag hade man aldrig lagt en stad här, säger kommunens säkerhetsansvarige Peter Zerpe.

Men Kristianstadsborna försvarar sig inte bara mot den globala uppvärmningen. De går till attack också. När Naturskyddsföreningen 2005 betygsatte kommunernas klimatarbete var Kristianstad bäst.

Startade 1999

Redan 1999 var politikerna överens: vi ska bli fossilbränslefria. I dag finns biobränsledriven fjärrvärme i Kristianstad, Fjälkinge, Vä och Åhus. Utanför fjärrvärmenätet har många gått över från olja till pellets. Det finns 18 vindkraftverk, bilpooler och många cykelvägar.

– Vi har 135 000 ton lägre utsläpp än 1990. Fjärrvärmen står för 100 000 ton av minskningen, säger klimatstrategen Lennart Erfors.

Här ligger också landets största biogasanläggning. I år skickas 100 000 ton slaktavfall, hushållsavfall och flytgödsel in i de två reaktorerna. Ut kommer biogas, som renas och driver alla stadsbussar och många kommunala bilar, totalt 230 fordon. Biogasen används även i fjärrvärmenätet.

GRÖNA LISTAN

ENKLA KNEP SOM MINSKAR UTSLÄPPEN AV VÄXTHUSGASER

Joachim Kerpner ,

Följ ämnen i artikeln