Han åkte förbi minnesplatsen

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-10-26

50-åringen förd till häktet i Luleå

GÄLLIVARE. Han ville att Carolin Stenvalls kropp skulle hittas.

Därför placerade den 50-årige gruvarbetaren den öppet på grusvägen nära stenåldersboplatsen.

På vägen till häktet passerade han i går återigen alla platser där han lagt henne.

Den mordmisstänkte trebarnspappan lämnade Gällivare i kriminalvårdens silvergrå skåpbil efter lunch i går.

Hundratals ljus

Det kan dröja länge innan han får se skogslandskapet kring hemstaden som han så väl känner till.

På vägen till häktet i Luleå kunde han från bilfönstret se alla de hundratals ljus som tänts längs med E 10 för att hedra minnet av Carolin Stenvall, 29.

Vid Stenbron har flera personer lämnat hälsningar till Carolin och hennes anhöriga. ”Vi tänker på dig och din familj. Vila i frid”, har någon skrivit. Många har berörts av Carolins fruktansvärda öde. Även gruvarbetaren som misstänks ha dödat henne. Efter dagar av tuffa polisförhör har han mått mycket dåligt och är ångerfull över det han gjort.

– Han säger att det är lätt att vara efterklok. Det är klart att han inte mår bra. Han är väldigt känslosam, säger hans advokat Leif Gustafsson.

”Fick inga följdfrågor”

Till slut valde han själv att visa hur han flyttat runt hennes kropp. Nu har han också berättat varför han lade den vid stenåldersboplatsen, 13 mil söder om Gällivare kvällen då Carolin försvann.

– Han säger att han lade henne där för att han hoppades att någon skulle hitta henne. Men det kom fram under vallningen och frågan blev hängande i luften och det var ingen som ställde några följdfrågor, säger Leif Gustafsson.

Flyttade kroppen

Ändå valde gruvarbetaren att flytta kroppen efter ett par veckor till den lilla vägstump vid E 10 i Lansjärv där hon hittades i onsdags kväll.

– Det är inte snyggt gjort det här, hanteringen av kroppen. Det måste jag medge. Men den avgörande frågan är ändå hur hon togs av daga, säger Leif Gustafsson, som menar att vallningen stärkt 50-åringens version.

– Åklagaren har inte kunnat bevisa något som säger att det skulle ha gått till på något annat sätt.

50-åringens inställning är fortfarande att Carolins död vid rastplatsen Stenbron var en olycka. Men åklagaren menar att misstankarna om mord stärktes under vallningen.

ANNONS