Odla exotiskt hemma

Uppdaterad 2018-08-27 | Publicerad 2008-07-29

– så kan du välja bort butikens fruktdisk

Udda exotiska fruktträd i en svensk trädgård är väl bara en dröm? Inte alls, du kan odla mer än du tror!

Eller vad sägs om fikon, valnötter och persikor?

Det finns många exotiska växter som vi i svenskar förknippar med varmare klimat, och tar för givet att vi inte kan odla här hemma.

Men Ludvig Johansson, som nyligen kommit ut med boken ”Odla exotiskt i din trädgård”, tycker inte man ska låta sig begränsas utan i stället försöka odla det man vill.

Allt funkar inte

– Man kan såklart inte odla vad som helst, men det finns faktiskt många fascinerande och snabbväxande exotiska växter som även fungerar i Sverige. Ingefära till exempel, som är rolig att använda i matlagningen, säger Ludvig.

– Ett centralt tema i svenskt trädgårdsliv är härdighet och vi problematiserar runt det här. Så grundtanken i min bok är att presentera lösningar och exempel på vad man kan åstadkomma i stället för att utgå ifrån att det inte går.

Vacker blomning

För att lyckas med sin exotiska fruktträdgård behöver man till att börja med sätta sig ner och ta sig en ordentlig funderare på tomtens förutsättningar och ramen för odlingarna. För det är lätt att börja med ”lullet”, men inte alltid så smart.

Viktiga inslag för att skapa rätt miljö är ett rejält vindskydd och mycket sten och grus i trädgården som alstar värme. Ludvig vill speciellt rekommendera persikan, som har odlats i Sverige sedan 1500-talet. För några år sedan kom dessutom två nya härdiga sorter, ”Frost” och ”Riga”.

Frosten är farlig

– Blomningen är väldigt vacker och den hemmaodlade frukten blir extra god. Att tänka på är att den helst ska stå varmt mot en vägg. Det är också viktigt att hålla koll på vädret, för sena frostknäppar kan vara ett problem. Fryser blommorna bort blir det nämligen ingen frukt. Men är det frost på gång så kan man täcka över växten på natten, tipsar Ludvig.

Växterna som gör ditt exotiska skafferi

VINRANKA

I Västeuropa och övriga världen är det främst druvor från arten Vitis vinifera som används för att göra vin. Det finns ungefär 60 sorter som hör till Vitis-släktet och Cabernet Sauvignon, Pinot Nois Merlot är alla förädlingar av den här druvsorten. De olika sorterna har, förutom skillnader i skörd, en stor spännvidd i härdighet. Anledningen till att det går att odla vin i Sverige trots det kalla klimatet är nya druvsorter som växer och blommar vid lägre temperaturer och mognar fortare. En av de viktigare arterna för odling i Norden är V. labrusca från Nordamerika. Det är en tålig art som kan hantera låga temperaturer vintertid men för att frukten ska mogna krävs sol och värme under sommaren.

PERSIKA

I Sverige har persikan odlats sedan 1500-talet och för några år sedan kom flera nya sorter med bra härdighet, till exempel ”Frost” och ”Riga”. Det går bra att odla persika ända upp till zon 4 och få bra med frukt i juli–september. Persikan gillar att stå varmt och vindskyddat mot en vägg i väldränerad och fuktig jord.

ÄKTA KASTANJ

Den äkta kastanjen har länge odlats i södra Sverige men den går också att odla långt norrut bara den står varmt och i väldränerad jord. Frukten är en taggig boll som liknar en sjöborre och inuti borren finns två eller tre nötter. Trädet kommer från Sydeuropa där de odlats länge för de ätbara nötterna som är speciellt goda att grilla på en bädd av salt och äta med lite smör.

FIKON

Fikon är ett mindre, lövfällande träd, bladen är stora och styva med sandpapprig yta och långa skaft. Det blir mer frukt om rotsystemet hindras från att breda ut sig, därför är fikon smarta att odla i kruka eller vid en mur. Fikonväxten är en riktig ”fighter” och mycket svårdödad.

OLIVTRÄD

När olivträdet blir omkring tio år ger den frukt. Ett olivträd kan bli mycket gammalt. På Madeira kan man se ”det tusenåriga olivträdet” som planterades 300 f.kr. Olivträdet börjar bli ganska vanligt i Sverige i både kruka på balkong och altan. Men de går även att odlas i marken om de skyddas ordentligt. Trädet placeras soligt och vindskyddat och på vintern ska krukan stå ljust och svalt.

ÄKTA VALNÖT

Valnöt är träd med stora sammansatta blad. Många av arterna har dessutom njutbara nötter och den mest kända kommer från den äkta valnöten. Ett vackert träd med bred rundad form på kronan och slät grå bark.

”Loiko” är en speciellt härdig sort från Vitryssland som växer fort och ger frukt tidigt – redan efter några år. Den har odlats i Norrland, zon 5, utan märkbara vinterskador.

Följ ämnen i artikeln