Socialbidragsfällan fångar fler

Publicerad 2014-12-23

Socialsekreterarens larm: ”Känner mig jagad”

Nästan en halv miljon svenskar får försörjningsstöd och enligt SVT har andelen som får det under längre tid ökat.

Värst är det för barnen.

– I och med att vi inte prioriterat de vuxnas problem så far barnen illa, säger socialsekreteraren Dalia Eid till P4 Sörmland.

Det ligger på socialtjänstens bord att hjälpa och prioritera föräldrarna som får försörjningsstöd att ta sig tillbaka till arbetsmarknaden, men då det handlar om så många ärenden fungerar inte systemet.

Enligt SVT får drygt 400.000 personer ekonomiskt bistånd någon gång under året, och 140.000 av den siffran är barn. Sedan 2011 har dem som får bidrag under längre tid ökat, vilket skapar en slags fälla och ett beroende.

Flest bidragstagare i Sörmland

Arbetsbelastningen för landets socialsekreterare, som är dem som hanterar ansökningarna om bistånd, är hög. SVT har träffat Dalia Eid i Nyköping och hon beskriver en fruktansvärd arbetsbörda.

I Sörmland finns flest bidragstagare i landet, enligt SVT.

”Som att släcka bränder hela tiden”

Två gånger har Dalia Eid blivit utbränd. Hon hanterar stressen genom att blogga och vill genom bloggen väcka opinion för sitt skrås arbetsvillkor.

Till SVT säger hon:

– I och med att ärendemängden är så hög så måste vi hela tiden prioritera det mest akuta, det är som att släcka bränder hela tiden. 

”Kan inte göra vårt jobb”

Hon berättar vidare för SVT hur socialsekreterarna känner sig otillräckliga och tyvärr fallerar att göra det jobb som krävs av dem.

Enligt Dalia Eds chef ska varje socialsekreterare behöva hantera 35 ärenden, men han säger samtidigt att många runtom i landet tvingas ha hand om det tredubbla.